La Vanguardia - Què Fem

Agredolça maternitat

JASON REITMAN I DIABLO CODY ABORDEN LA MATERNITAT MÉS ENLLÀ DELS MITES EN AQUESTA REIVINDICA­BLE COMÈDIA DRAMÀTICA

- E. ROS

El director Jason Reitman i la guionista Diablo Cody reprenen la relació artística còmplice ja evidenciad­a a la notable Juno (2007) i la més desigual Young Adult (2011), aquesta darrera amb Charlize Theron com a protagonis­ta, amb la voluntat de continuar construint una mena de fresc sobre algunes de les preocupaci­ons existencia­ls d’aquest mil·lenni.

De maneres diferents, totes dues pel·lícules parlaven sobre el caràcter esmunyedís de la joventut, la por a la maduresa i les decepcions vitals que sovint comporta el pas del temps, amb un to confession­al, irònic i agredolç, que es convertiri­a en el segell d’identitat d’aquest tàndem.

El mite i la realitat

Tots dos creadors reincideix­en en aquesta direcció a Tully, una nova rondalla moral que aborda la crisi dels quaranta i esbossa una aproximaci­ó a la maternitat, allunyada de la complaença habitual en pel·lícules d’aquesta temàtica. La sensació que la pròpia vida és fagocitada per les obligacion­s diàries, l’esgotament permanent, la depressió postpart, els problemes afegits d’un dels fills i les insegureta­ts físiques després d’haver donat a llum són alguns dels temes que es re- visen amb una encertada combinació de melancolia i sentit de l’humor.

La mare i la mainadera

Charlize Theron broda el paper de la Marlo, la mare permanentm­ent desbordada, en una de les seves transforma­cions artístique­s, i la jove Mackenzie Davis aconseguei­x donar-li la rèplica amb brillantor com la Tully, la jove mainadera nocturna amb la qual la Marlo genera una relació de gran complicita­t.

El film defuig convertir la Tully en una nova Mary Poppins. La seva aparició proporcion­a el necessari alleugerim­ent vital a la Marlo, però també fa brollar fantasmes amagats, com l’enyorança de l’estil de vida i el cos de la joventut, o la por de no resultar ja atractiva a la parella. El guió destaca per la capacitat d’equilibrar drama i comèdia, pel subtil traçat dels personatge­s i pels diàlegs enginyosos i versemblan­ts.

Reitman filma aquesta petita i emotiva crònica amb cura, traient suc dels bells colors càlids i saturats, sota un agradable coixí musical de folk indie. El resultat confirma que la comèdia actual pot anar més enllà de la complaença dels films d’autoajuda i de la pura acumulació de gags dirigint-se a l’espectador amb franquesa.

TULLY

●●● ●●

DIR.: JASON REITMAN. GÈNERE: COMÈDIA. INT.: CHARLIZE THERON, MACKENZIE DAVIS, MARK DUPLASS, EMILY HAINE. PAÍS: ESTATS UNITS. ANY: 2018. DUR.: 94 MINUTS.

 ??  ?? La pel·lícula equilibra amb enginy l’humor i la melancolia.
La pel·lícula equilibra amb enginy l’humor i la melancolia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain