La Vanguardia - Què Fem

Pares abusius i caps explotador­s

EL TEATRE GAUDÍ BARCELONA ENS PROPOSA UN PROGRAMA DOBLE QUE ES MOU ENTRE L’OFF BROADWAY I EL GRAN ESPECTACLE DE BROADWAY

- RAMON OLIVER

L’un, John & Jen, té dos únics personatge­s, està plantejat en clau dramàtica i la seva acció arrenca als Estats Units dels anys cinquanta per arribar fins a la dècada dels noranta; precisamen­t la dècada en què l’espectacle es va presentar als escenaris de l’Off Broadway. L’altre, 9 to 5, que va néixer fa deu anys com a muntatge de gran format (tot i que aquí en veurem una versió minimalist­a), es mou tota l’estona pel terreny de la comèdia i situa l’acció en despatxos decorats a l’estil dels anys vuitanta, l’època en què va arribar a les pantalles la popular pel·lícula que l’inspira. Però tant l’un com l’altre coincideix­en aquest estiu

JOHN & JEN

MÚSICA: ANDREW LIPPA. LLETRA: TOM GREENWALD. LLIBRET: LIPPA I GREENWALD. DIR.: XAVI DUCH. DIR. MUSICAL: FILIPPO FANÒ. INT.: MARC POCIELLO, ANNA VALLDENEU. LLOC: TEATRE GAUDÍ BARCELONA (TGB). SANT ANTONI MARIA CLARET, 120. METRO: SAGRADA FAMÍLIA (L2, L5). TEL.: 936 035 152. DATA: FINS AL 15/7. HORARI: DJ., 19H; DV. I DS., 20H; DG., 18H. PREU: 14-24€.

20% DE DESCOMPTE. Teatregaud­ibarcelona.com

al TGB, una sala que, com és sabut, s’ha convertit en un referent local pel que fa al teatre musical. I curiosamen­t, tant per l’un com per l’altre es mou l’ombra del masclisme abusador que provoca estralls familiars i laborals.

Sempre comptaré amb tu

D’aquí a uns pocs mesos La família Adams ens mostrarà la cara més festiva i mainstream d’Andrew Lippa, un compositor de teatre musical –un dels més sol·licitats i interessan­ts d’aquestes darreres dècades– que ens va ensenyar també el seu tarannà més coral i salvatge en aquesta mateixa sala amb la representa­ció de The Wild Party. Però ara toca trobar-se (o retrobar-se; el Versus ja va pre- Anna Valldeneu (Jen) al costat de Marc Pociello (en el doble paper de John), alhora el seu germà i el seu fill. sentar fa uns quants anys un muntatge de l’obra) amb la Jen i amb els dos John que marquen del tot la seva vida: el seu germà sis anys més petit i al qual es va comprometr­e ja de ben petita a defensar de les agressions del pare, i el seu fill. Els tres protagonit­zen una notable obra carregada d’intensitat emocional que també té quelcom de mirall dels canvis i les convulsion­s experiment­ats per la societat nord-americana. Per cert: l’espectacle el dirigeix el mateix Xavi Duch que hem vist d’actor vestint faldilla a Sugar i experiment­ant les crisis creatives de Tick… Tick… Boom.

La reina del country

Estic parlant de l’explosiva (i reivindica­da) Dolly Parton. Ella era -juntament amb Jane Fonda i Lily Tomlin – una de les protagonis­tes de Nine to Five, una comèdia cinematogr­àfica d’enorme èxit, potser perquè s’hi podien veure reflectide­s tantes i tantes executives i secretàrie­s sotmeses sempre a les ordres d’homes amb càrrec de directiu disposats a apropiar-se de les seves idees i encara tenir temps per assetjar-les sexualment. I esclar: a l’hora de convertir en musical la radical venjança d’aquestes tres, qui podia fer-ho millor que la Parton?

9 TO 5. EL MUSICAL

LLETRA I MÚSICA: DOLLY PARTON. LLIBRET: PATRICIA RESNICK. DIR.: JAIME A. HERRERA. DIR. MUSICAL: IGNACIO SABADELL. INT.: MARTA BORRÀS, AIDA LLOP, MIREIA LORENTEPIC­Ó, ANNA MARQUÈS, DAVID O’MALLEY. LLOC: TEATRE GAUDÍ BARCELONA (TGB). SANT ANTONI MARIA CLARET, 120. METRO: AGRADA FAMÍLIA (L2, L5). TEL.: 936 035 152. ATA: DEL 28/6 AL 15/7. HORARI: DJ., 21H; V. I DS., 22H; DG., 20H. PREU: 18-24€.

20% DTE. • Teatregaud­ibarcelona.com

 ?? FOTO: AINHOA GOMA ??
FOTO: AINHOA GOMA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain