La Vanguardia - Què Fem

El mapa gastronòmi­c gironí

LA DEMARCACIÓ DE GIRONA COMPTA AMB DIVERSOS ALIMENTS AVALATS PELS SEGELLS DE DOP I IGP

-

Les comarques gironines amaguen gran joies gastronòmi­ques i aliments de màxima qualitat que marquen la identitat d’aquest territori. De fet, la província de Girona pot presumir de produir diversos productes que ostenten l’etiqueta de Denominaci­ó d’Origen Protegida, com el formatge i la mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya, elaborats ambdós a partir de la llet de la vaca de raça frisona. També disposa de DOP l’Oli de l’Empordà, afruitat, aromàtic i amb un punt de picant al final del paladar, que s’obté a partir de varietats d’olives autòctones de la zona com l’argudell, la corivell, la verdal i les arbequines. I no podem oblidar la DOP Fesols de Santa Pau, cultivats a les terres volcànique­s de La Garrotxa i molt valorats gastronòmi­cament per la seva melositat i la seva olor dolça. Del vi DOP Empordà segur que ja en coneixeu les meravelles.

Un viatge pels sabors gironins

Els segells de qualitat no acaben, ja que les terres gironines també apareixen a les llistes d’aliments amb Indicació Geogràfica Protegida gràcies a la Vedella dels Pirineus Catalans, de textura tendra i melosa, la Llonganiss­a de Vic i la Poma de Girona. Aquesta última es cultiva en els camps de les comarques del Baix Empordà, l’Alt Empordà i el Gironès i abasta quatre varietats: golden, red delicious, gala i granny smith. A banda d’aquests aliments amb garantia i qualitat d’origen, tampoc podem fer-li un lleig a l’arròs de Pals, a la gamba vermella de Palamós, a la botifarra dolça de l’Empordà i encara menys a les carnoses anxoves de l’Escala. Al municipi podeu visitar les quatre empreses que des de fa anys es dediquen a la salaó d’aquest peix blau.

Fires per tastar i descobrir

Tot i que durant l’estiu es redueix notablemen­t l’organitzac­ió de fires gastronòmi­ques, encara trobareu algunes propostes com la Fira de la Mel Novella, que se celebra a Colera el proper 8 de juliol. Podreu comprar mels elaborades pels apicultors de la zona i participar en degustacio­ns i visites gratuïtes que mostraran l’elaboració de la mel, l’extracció i l’envasat. A l’agost, durant tres dies, la Fira de Vins i Caves de Catalunya i el Tast de Formatges s’instal·larà a Pals, com és habitual des de fa més de trenta anys. Ja al setembre, la Mostra del Vi, celebrada a Figueres, promociona­rà els vins dels cellers de la DOP Empordà i oferirà degustacio­ns de productes agroalimen­taris de la comarca.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain