La Vanguardia - Què Fem

Fer salut a les Vies Verdes de Girona

CINC RUTES, VINCULADES A LA HISTÒRIA DELS CARRILETS, UNEIXEN L’INTERIOR AMB LA COSTA EMPORDANES­A

-

Poseu-vos un calçat còmode o agafeu la bicicleta perquè aquest estiu podreu fer salut i, a més, gaudir d’un entorn natural i amb molta història, si recorreu les Vies Verdes de Girona. Es tracta d’antics trams ferroviari­s que ja fa anys que estan en desús i que connecten diferents poblacions de l’interior gironí amb la costa de l’Empordà. Actualment, podeu triar entre cinc rutes: la del Ferro i el Carbó, que us traslladar­à des de Ripoll fins a Ogassa, passant per Sant Joan de les Abadesses; dues rutes del Carrilet, d’Olot a Girona, la primera, i de Girona a Sant Feliu de Guíxols, la segona; la Termal, que uneix Cassà de la Selva i Caldes de Malavella per descobrir-ne la tradició de les aigües termals, i la Ruta del Tren Petit, de Palamós a Palafrugel­l.

Turisme d’esport i paisatge

Aquest camins, fàcils i molt agradables de recórrer, travessen rius, prats i boscos, i es poden fer per trams, segons el temps del que disposeu i de la vostra forma física. Els més ben preparats podeu optar per la ruta que connecta Olot amb Girona, la més llarga de les cinc, d’uns 57 quilòmetre­s i perfecta per fer amb bicicleta. Aquest traçat, que s´inicia a la Zona Volcànica de la Garrotxa, travessa tres comarques i dotze pobles –com Anglès, Bescanó, Les Preses i Salt- recorrent les valls dels rius Fluvià, Brugent i Ter. El seu pendent és suau i el seu punt més alt se situa al coll d’en Bas, a 558 metres sobre el nivell del mar. La ruta més curta, de 6 quilòmetre­s de longitud, és la del Tren Petit, que avança per l’antic recorregut del tren tramvia que connectava Palamós amb Girona passant per la Bisbal d’Empordà i que va fer el seu primer viatge el 23 de març del 1887. A través d’aquesta Via Verda, una de les més adequades per recórrer en família, descobrire­u els paisatges de l’Empordanet i de la plana d’Aubi, envoltada pel massís de les Gavarres i les muntanyes de Begur. No oblideu fer una petita parada en el camí per refrescar-vos a les precioses platges de Castell i la Fosca, en el terme municipal de Palamós.

Per aprendre més

Podreu aprofundir en el coneixemen­t d’aquests camins i fer-lo arribar als més petits de la casa gràcies al llibre Petita història de les vies verdes de Girona, editat per l’editorial Mediterràn­ia, amb la col·laboració de la Diputació de Girona i el Consorci de les Vies Verdes de Girona. El llibre està il·lustrat per Pilarín Bayés i escrit per Sílvia Marty, tècnica del Consorci.

 ??  ?? FOTOS: WIKICOMMON­S
FOTOS: WIKICOMMON­S

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain