La Vanguardia - Què Fem

Besalú Medieval celebra 20 anys

EL MEDIEVAL DE BESALÚ DONA A CONÈIXER LA HISTÒRIA I EL PASSAT REAL DE LA VILA GIRONINA

- QUÈFEM

Besalú Medieval és una de les millors mostres medievals de Catalunya, visitada per unes 25.000 persones cada any. La combinació de mercat medieval, amb més d’un centenar d’activitats lúdiques, culturals, musicals, visites, tallers per als infants i infinitat d’activitats al carrer, asseguren que la de Besalú no sigui una Fira Medieval més.

Sobretot perquè no perd la seva identitat i explica sempre la història local a través de diverses activitats: visites guiades amb el metge Abraham des Catlar, monjos de l’Abadia de Sant Pere que parlen des de les seves tombes, el casament comtal de Tota i Bernat I, la història de l’assassinat de Guifre II comte de Besalú... Són algunes de les històries narrades al llarg d’aquests anys de vida.

A més, el Medieval de Besalú ha creat alguns dels portals i portes documentad­es en el llibre de Mir del Pozo: la Portaguera o Porta Aquària, el Portal d’Olot, la Porta Vescomtal, el Portal del Pont, el Portal de la Força o el Portal de Rocafort, que han permès el tancament del recinte i faciliten aquest retorn al passat.

La relació amb la població local

La gent de Besalú s’han adaptat a una nova realitat: el Medieval de Besalú s’ha convertit en la festa més gran de tot l’any. Això fa que una part dels vilatans tinguin a bé ajudar al muntatge d’activitats i fer possible aquest caliu que la gent espera trobar quan ve al medieval. Així, les portes d’accés estan regides per gent de Besalú, la Taverna i el sopar estan organitzat­s amb l’ajuda de molts ciutadans de la vila, hi ha acompanyan­ts de grups i també gent que treballa en l’organitzac­ió d’actes, del torneig de cavallers o de la cocció d’una vedella sencera, i es compta amb la col·laboració de Besalú Gastronòmi­ca en la mostra de cuina medieval. Res d’això seria possible sense la col·laboració del poble en aquest esdevenime­nt.

Actualment Besalú es destí turístic de primer ordre i així ho reconeixen els organismes de promoció a nivell estatal i internacio­nal. Més enllà de la innegable bellesa de la Vila, també s’ha consolidat un equip humà que permet destacar i millorar el Besalú Medieval. Tant és així que l’any passat van rebre el guardó Garrotxí de l’any 2017 a l’activitat de promoció més destacada del territori.

20 anys de programaci­ons

Durant aquests 20 anys s’han succeït espectacle­s i grups molt diversos que han voltat pels carrers, places i l’entorn fluvial de la localitat. S’ha constatat també que a Besalú Medieval se’l distingeix per la qualitat de l’entorn, i que els grups que han treballat aquí volen tornar-hi pel seu marc incomparab­le, ja que han sabut crear una sinergia amb el visitant.

20 anys de cultura

Des d’un inici, el Besalú Medieval ha tingut un espai per donar coneixemen­t sobre les noves i antigues recerques arqueològi­ques a Besalú, sobre noves publicacio­ns històrique­s, treballs de recerca sobre la vila i qualsevol argument d’interès per al desenvolup­ament històric i cultural col·lectiu.

Aquest any volen celebrar com cal aquest 20è aniversari i és per això que estan ultimant més de 130 activitats per al primer cap de setmana de setembre. Us hi esperen!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain