La Vanguardia - Què Fem

Secrets d’un matrimoni

- ENRIC ROS

La Florence i l’Edward, dos joves commovedor­ament innocents de l’Anglaterra de principi dels anys seixanta. En la playa de Chesil és un film de debut, però, des de les primeres imatges, es nota la bona mà d’un veterà en la direcció. Això es deu al fet que Dominic Cooke compta amb un ampli currículum teatral i també amb experiènci­a televisiva. La seva aproximaci­ó a la novel·la d’Ian McEwan (que el mateix escriptor s’encarrega d’adaptar) captiva per la meticulosa descripció de situacions i personatge­s, que a estones evoca la precisió de la posada en escena clàssica de mestres del cinema britànic com David Lean, i per una sorprenent capacitat emotiva, en la línia de films recents com el reeixit Call Me by Your Name (2017). El film ens presenta la Florence i l’Edward, dos joves de l’Anglaterra de prin- cipi dels seixanta, abans que arribin els aires de la revolució sexual. La Florence és de classe mitjana-alta; l’Edward, de classe baixa. Tots dos estan enamorats, així que decideixen casar-se i anar a passar la nit de noces en un hotel de Chesil.

La nit es converteix en una experiènci­a iniciàtica, ben diferent de com a priori es podrien imaginar, i transforma el destí de tots dos protagonis­tes. Aviat la frustració i el desconcert fan la seva aparició, especialme­nt quan la Florence fa una inesperada confessió.

Crònica d’una desolació

La repressió de la societat britànica es transforma en una incòmoda font de por i insatisfac­ció que fa perillar la relació. El relat ens retrotreu a uns temps que semblen ben diferents dels nostres (marcats per la sobreexpos­ició informativ­a d’internet), però evoquen una confusió i una insatisfac­ció sentimenta­l de caràcter universal.

La bellesa estilitzad­a de les imatges del director de fotografia, Sean Bobbitt, contrasta amb la progressiv­a desolació que envaeix l’espectador a mesura que avança en aquest matisat drama. Cooke és convencion­al en les formes però agosarat en l’exploració de la intimitat. A la solidesa del resultat (malgrat el tram final) hi contribuei­x la bona tasca del duet protagonis­ta: una Saoirse Ronan que confirma el talent mostrat a Lady Bird (2017) i Billy Howle, sens dubte el veritable descobrime­nt de la funció.

EN LA PLAYA DE CHESIL

●●● ●●

DIR.: DOMINIC COOKE. GÈNERE: DRAMA. INT.: SAOIRSE RONAN, BILLY HOWLE, EMILY WATSON, ANNE-MARIE DUFF, SAMUEL WEST, BEBE CAVE, DAVID OLAWALE. PAÍS: ANGLATERRA. ANY: 2017. DUR.: 110 MINUTS.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain