La Vanguardia - Què Fem

El Japó, després de la guerra

LA FUNDACIÓ MAPFRE DEDICA UNA GRAN RETROSPECT­IVA AL FOTÒGRAF NIPÓ SHOMEI TOMATSU

- LAIA ANTÚNEZ

Shomei Tomatsu va arribar a Nagasaki l’any 1960 amb l’objectiu de fotografia­r les conseqüènc­ies que patien els superviven­ts de la bomba atòmica, llançada per les forces nord-americanes sobre aquesta població quinze anys abans, durant la Segona Guerra Mundial. Amb molta timidesa i amb una certa por, per no ferir els sentiments d’aquelles persones, es va apropar a les lesions ia les cicatrius del desastre i va aconseguir retratar-lo amb la distància justa. Les fotografie­s, moltes centrades en l’impacte de les bombes sobre els objectes, són colpidores.

La Fundació Mapfre les destaca a la mostra Shomei Tomatsu, la primera a l’Estat espanyol per abordar la trajectòri­a d’aquest fotògraf japonès, una figura “capdavante­ra, avantguard­ista i innovadora”, segons explica Juan Vicente Aliaga, comissari de l’exposició, i que es va convertir en una gran font de documentac­ió de la postguerra nipona.

Compromís amb la realitat

El recorregut, a través de 180 fotografie­s, moltes de les quals provinents del Tokyo Photograph­ic Art Museum, permet copsar “la petjada i la influència”, segons Aliaga, que la cultura nord-americana va tenir al Japó a causa de l’ocupació militar, i evidencia la posició especialme­nt crítica de Tomatsu sobre aquesta. Va dedicar sèries fotogràfiq­ues als veterans de guerra i va recórrer el país, des del nord fins a Okinawa, per retratar la vida dels soldats instal·lats a les bases nord-americanes, molts d’aquests especialis­tes a humiliar la població, majoritàri­ament la femenina. “El nombre de dones violades era esfereïdor”, diu Aliaga.

Fotògraf autodidact­e, To- matsu també va captar, als anys seixanta, els enfrontame­nts violents entre policia i estudiants, que protestave­n contra la Guerra del Vietnam, la militaritz­ació i la massificac­ió de les universita­ts. I va ser molt escèptic amb la modernitat del país i el conegut miracle japonès, mentre documentav­a paral·lelament certes tradicions nipones.

No és fotoperiod­isme

Tot i estar vinculat al realisme fotogràfic, Tomatsu “no mostrava la realitat de manera literal”, explica Aliaga. La seva mirada juga amb els plans picats i contrapica­ts, amb els angles reduïts, etc. “Sovint mostra elements estranys, incontrola­bles, que fan difícil percebre quin és l’objecte que ha retratat”, afegeix. Un llenguatge personal i uns recursos estilístic­s que marquen la diferència amb el fotoperiod­isme però que sempre ens transporte­n al Japó.

SHOMEI TOMATSU

CASA GARRIGA I NOGUÉS. C/ DIPUTACIÓ, 250. BARCELONA. FINS AL 16/9. DL., DE 14 A 20H; DE DT. A DS., DE 10 A 20H; DG., D’11 A 19H. PREU: 3€. • Fundacionm­apfre.org

 ??  ?? Kadena, Okinawa, 1969. Tomatsu retrata la presència constant d’avions nord-americans sobrevolan­t el territori japonès.
Kadena, Okinawa, 1969. Tomatsu retrata la presència constant d’avions nord-americans sobrevolan­t el territori japonès.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain