La Vanguardia - Què Fem

És plastilina? No, és vidre de Vimbodí i Poblet!

PETITS I GRANS PODEN PRESENCIAR COM NEIXEN OBJECTES ÚNICS AL REMODELAT MUSEU I FORN DEL VIDRE

-

Gaudir en família és cosa de bufar i fer ampolles. I ara més que mai. El Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet compta des del passat abril amb un nou taller de demostraci­ons de vidre bufat en directe i una botiga més gran, dos espais que se sumen a la sala dedicada a la col·lecció de peces antigues elaborades al municipi.

La millora efectuada per l’Ajuntament del municipi, gestor d’aquest espai, ha inclòs la substituci­ó del forn de gas per un d’elèctric, més eficient, segur i sostenible. L’essència, però, no canvia: l’elàstica i ataronjada pasta vítria, a més de 1.000 graus de temperatur­a, continua donant forma als porrons, càntirs, setrills i altres objectes artesanals que neixen a la vista del públic per obra i gràcia del mestre vidrier Paco Ramos. “És plastilina?”, pregunten els visitants més petits. “No, és vidre de Vimbodí i Poblet!”.

El Museu i Forn del Vidre manté viu l’esperit artesanal que va impregnar la vila durant la primera meitat del segle XX, quan van arribar a funcionar fins a quatre forns de vidre i una activitat parallela de revestimen­t de garrafes amb sarga. Però la tradició vidriera al municipi de Vimbodí i Poblet és molt més antiga: es remunta ni més ni menys que al 1189, en plena construcci­ó del Monestir de Poblet. El forn que existia aleshores a la zona de Nerola, on s’elaborava vidre pla per a la nova abadia cistercenc­a, és, de fet, el primer forn de vidre pla documentat de Catalunya.

No va ser fins a principi del segle XX quan la producció vidriera local va esdevenir indústria. S’hi produïa vidre per a ús industrial, religiós, agrícola o decoratiu, i les principals peces eren porrons, setrills i garrafes de vidre català verd i blanc. L’auge del plàstic va propiciar la desaparici­ó dels forns, el darrer dels quals va apagar la flama el 1954.

El Museu i Forn del Vidre, així com la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, VITRUM, són el darrer llegat d’un esplendoró­s passat vidrier que avui captiva a petits i grans.

L’ESPAI COMPTA AMB UN NOU TALLER DE DEMOSTRACI­ONS DE VIDRE BUFAT EN DIRECTE I UNA BOTIGA MÉS GRAN

• Museudelvi­dre.cat

• Vimbodiipo­blet.cat

• Poblet.cat

 ?? FOTO: ROC BALDRICH ?? Visitants al museu observen l’elaboració d’un setrill.
FOTO: ROC BALDRICH Visitants al museu observen l’elaboració d’un setrill.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain