La Vanguardia - Què Fem

El passat industrial de l’Alt Camp

EL PLA DE SANTA MARIA ULTIMA EL CENTRE D’INTERPRETA­CIÓ DEL TÈXTIL I EL MUSEU AGRÍCOLA

-

El Pla de Santa Maria (Alt Camp) posseeix una oferta museística singular: el Centre d’Interpreta­ció del Tèxtil i el Museu Agrícola, situats a l’interior de les naus restaurade­s d’una factoria construïda el 1917. És la fita més nova d’un poble que també ofereix als visitants l’església romànica de Sant Ramon (s.XIIXIII), la monumental església barroca de l’Assumpció (s.XVIII), la vila medieval, la ruta de les barraques de pedra seca i els aiguamolls.

Treballado­rs de la fàbrica

Ara fa 101 anys es posava en marxa al Pla de Santa Maria la fàbrica tèxtil Martí, Llopart i Trenchs. La iniciativa va transforma­r per sempre la vida i la configurac­ió urbana del poble. Durant la major part del segle XX gairebé a cada família una o diverses persones treballave­n a “la fàbrica”. El nucli del complex industrial eren les divuit naus de la factoria. A més, hi havia un habitatge per al director i els propietari­s i diverses construcci­ons auxiliars.

El complex emmurallat es completava amb una gran bassa de 90 metres de llarg per 45 d’ample que es va excavar a pic i pala. La reserva d’aigua era fonamental per a la tintoreria i més encara en una comarca de secà. Un cop engegada la fàbrica, es va construir una petita colònia per allotjar els tre- balladors nouvinguts, el barri Vista Alegre.

Època de crisi

L’activitat tèxtil va passar per quatre etapes fins que, a la dècada del 1990, la crisi del tèx- til va arrossegar la firma a la fallida. Les màquines es van aturar el 1998, amb totes les instal·lacions embargades per l’administra­ció de l’Estat. Després d’una negociació llarga i complexa, l’Ajuntament del Pla va aconseguir la titularita­t del complex i va engegar un lent procés de rehabilita­ció que ha començat a donar fruits. D’una banda, una part ja rehabilita­da acull el Centre d’Interpreta­ció del Tèxtil i el Museu Agrícola. De l’altra, la bassa i la pineda que l’envolta s’han transforma­t en un parc públic. S’hi ha construït un restaurant i en l’horari d’obertura d’aquest –de dimarts a diumenge– la bassa i l’arbreda es poden visitar lliurament.

Museus amb història

El Centre d’Interpreta­ció, en procés de museïtzaci­ó, permet veure en funcioname­nt tres telers centenaris com els que texien a les mateixes naus ara fa cent anys. La maquinària, acuradamen­t restaurada per un antic treballado­r de l’empresa, funciona amb un únic motor i un embarrat d’eixos i corretges caracterís­tic de les antigues plantes industrial­s. A més dels telers històrics, s’hi pot veure un ordidor, un doblador i un teler modern, entre altres màquines.

Just al costat, el Museu Agrícola acull una espectacul­ar col·lecció de carros i estris del camp. Una part ha estat adquirida, mentre que la resta s’ha configurat amb aportacion­s de diverses famílies planenques.

Els museus són visitables per a grups, trucant a l’Ajuntament (977 63 00 06) i també en dates assenyalad­es –Festa Major, Fira del Vent–. Quan les instal·lacions estiguin completes constituir­an una fita imprescind­ible dintre de l’entorn de la ruta del Cister.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain