La Vanguardia - Què Fem

La Ruta del Cister és molt més

-

El monestir de Poblet és l’únic de la Ruta del Cister declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco. Un impression­ant conjunt arquitectò­nic que alberga una important comunitat monàstica que manté viva l’espiritual­itat de l’indret. Per la seva banda, el monestir de Santes Creus està situat als peus de l’albereda de Santes Creus, un espai catalogat per la Generalita­t de Catalunya com d’interès natural per les espècies arbòries que hi ha. És l’únic monestir de la Ruta del Cister que reprodueix amb més fidelitat el pla bernardí de construcci­ó i que no té vida monàstica.

El monestir de Vallbona, amb vuit-cents anys de presència monàstica ininterrom­puda, és el tresor més desconegut i sorprenent de la Ruta del Cister, i l’únic femení. Podem fer-hi estada mercès a la seva cuidada hostatgeri­a i visitar la farmaciola que utilitzave­n les monges per elaborar ungüents i medicines. A partir de la visita dels monestirs, el territori de la Ruta del Cister ofereix al visitant diferents possibilit­ats per gaudir de la cultura i de la natura. El territori engloba cinc denominaci­ons d’origen i una de cava (DO Tarragona, DO Costers del Segre, DO Catalunya, DO Conca de Barberà, DO Penedès i DO Cava), on els cellers elaboren els millors vins i caves del territori català. En la major part d’aquests cellers, el visitant pot fer un tast dels vins elaborats i una visita guiada per les instal·lacions. En l’aspecte arquitectò­nic, l’Alt Camp i la Conca de Barberà tenen dins el seu patrimoni monumental una de les concentrac­ions més importants de cellers moderniste­s de Catalunya.

A cada una de les tres comarques, el visitant pot degustar productes típics de qualitat: els calçots, enxanetes i petonets de Valls, diversos La millor manera de descobrir la diversitat paisatgíst­ica i natural és fer la Ruta del Cister a peu o en BTT, seguint les traces del GR 175. El territori ofereix també una àmplia oferta d’activitats de natura i senders senyalitza­ts.

Els artesans també deixen la seva empremta al territori mitjançant ceràmica, vidre bufat, alabastre, ferro, fusta, plata, seda… i creant objectes de gran interès artístic.

Durant tot l’any, a més, el visitant pot participar en les festes tradiciona­ls. La Festa de la Calçotada (Valls), la Setmana Medieval (Montblanc) o la Fira del Teatre (Tàrrega).

El Talonari Cultural

Descobriu l’experiènci­a de l’Any del Turisme Cultural gràcies al Talonari Cultural de la Ruta del Cister, que es distribuei­x gratuïtame­nt, i aprofiteu els seus avantatges i descomptes en 37 espais culturals distribuït­s per diversos pobles de la Ruta del Cister, a les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain