La Vanguardia - Què Fem

Valls, un viatge de la terra al cel

PERDRE’S PELS CARRERS DE VALLS ÉS DESCOBRIR UNA PART FONAMENTAL DE LA HISTÒRIA I LA CUINA CATALANES

-

Diuen que els vallencs els agrada mirar el cel: per admirar els castells, beure en porró o menjar calçots, i també per gaudir del campanar més alt de Catalunya. Però també els agrada tocar de peus a terra, trepitjant els carrers del Barri Antic, que des de fa més de vuit segles acull el mercat de la fruita o la verdura. A continuaci­ó us oferim algunes propostes per conèixer millor la capital de l’Alt Camp.

Bojos pels castells

Valls és coneguda arreu com la ciutat bressol dels castells. Si voleu descobrir els orígens i la història del món casteller, podeu fer una visita guiada pels seus espais més emblemàtic­s, com el Monument als Xiquets de Valls, obra de l’escultor vallenc Josep Busquets i Òdena, o la Plaça del Blat, considerad­a el km 0 del món casteller.

Tampoc heu de deixar de visitar l’Església de Sant Joan i el seu campanar, que, amb els seus 74 m, és el més alt de les esglésies parroquial­s de Catalunya. Construït a les acaballes del segle XIX, proporcion­a una espectacul­ar panoràmica de la localitat, i també dels pobles de cinc comarques diferents.

Descobrir la ciutat

També cal descobrir el patrimoni històric i monumental del cor de la ciutat, els espais amagats sota terra, com la Sala Gòtica de Can Segarra o el refugi antiaeri de la Plaça del Blat, la ruta pel call jueu o el recorregut pels comerços centenaris de Valls. En total, podreu escollir entre 10 visites guiades (i dues autoguiade­s), amb l’opció de finalitzar el recorregut gaudint d’una degustació de productes de la terra.

Calçots i molt més

Diuen que tot va començar a finals del segle XIX, quan un pagès de Valls conegut com Xat de Benaiges va tastar dues cebes grillades que va decidir aprofitar cuinant-les a les brases. Aquell gust suau li va agradar tant que va decidir experiment­ar fins a establir el procedimen­t del conreu del calçot que ha donat fama llegendàri­a a la ciutat.

En els darrers temps, la cuina del calçot ha incorporat aquest producte com a protagonis­ta d’una sèrie de propostes d’autor i d’inspiració popular, com els calçots amb beixamel o el conill farcit de calçots. A més, Valls ofereix altres productes de qualitat que cal descobrir, com l’oli d’oliva D.O. Siurana, els embotits (en especial, la llonganiss­a de Valls), els fruits secs (amb l’avellana com a producte estrella) i els tradiciona­ls licors i anisats.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain