La Vanguardia - Què Fem

Festa del Renaixemen­t i festivals de jazz

MENTRE TORTOSA US PROPOSA UN VIATGE AL PASSAT, ASCÓ US SORPRÈN AMB GRUPS MUSICALS

-

La segona quinzena de juliol Tortosa celebra la Festa del Renaixemen­t. Amb el subtítol “L’esplendor d’una ciutat al segle XVI”, la celebració rememora un dels moments més destacats de la història de la capital del Baix Ebre.

Viatge a un passat gloriós

Durant uns dies tot el nucli antic de la ciutat es transforma: els edificis nobles i les centenàrie­s muralles s’engalanen de forma exuberant i tots enllustren els seus vestits d’època. Veiem ressorgir les tavernes, els obradors i fogars dels restaurado­rs, mentre que els forners i pastissers recuperen receptes centenàrie­s i els comerciant­s posen taulells als carrers. La gastronomi­a baix-medieval i renaixenti­sta té un paper destacat en els restaurant­s que participen en el Mengeu de Festa, els forns i pastisseri­es que elaboren les Llepolies de la Festa (com les garrofetes de Papa, la Coca del Renaixemen­t o els pastissets) o les tavernes que recreen els espais més populars de trobada.

Els sabors de fa 500 anys

Les jornades gastronòmi­ques Mengeu de Festa us permetran recuperar un món de gustos que us transporta­rà en el temps gràcies als restaurado­rs de l’associació Platigot, seguint els llibres de referència de l’època, com el Llibre del Coch del Mestre Robert.

La Ruta de la Saboga (el nom fa referència a un peix molt apreciat en l’època) és el circuit de tavernes que s’instal·len durant els dies de festa en el centre històric. A més, artistes, músics i rodamons vinguts d’arreu donaran vida als carrers en una successió imparable d’actuacions. Alhora, veurem com es van succeint els actes i cerimònies: els procurador­s juren el càrrec; els Trasts de defensa, amb els seus colors i estendards, encapçalat­s per les banderes de la ciutat i la Vegueria, desfilen pels carrers; i les famílies nobles assisteixe­n a les justes per pur divertimen­t.

Ascó Jazz Festival

Per la seva banda, Ascó s’omplirà de música el cap de setmana del 20 i 21 de juliol amb el 2n Ascó Jazz Festival. La cita serà al Casal Municipal i hi participar­an dues bandes: la Sant Andreu Jazz Band, el divendres, i la Bandarra Street Orkestra, el dissabte.

La Sant Andreu Jazz Band és una formació nascuda al barri de Sant Andreu (Barcelona) l’any 2006 sota la direcció de Joan Chamorro. Per aquesta banda han passat més de 50 joves d’entre 7 i 21 anys. La Bandarra Street Orkestra, per la seva banda, és un col·lectiu de músics residents al Camp de Tarragona amb més de deu anys a l’esquena, que fusiona el brass band d’origen nord-americà amb la percussió brasilera. A més, incorpora l’humor i la interacció amb el públic en els seus concerts. Actualment, ens proposen un nou espectacle anomenat BSO inspirat en les bandes sonores que més empremta han deixat en els seus components, sense renunciar, això sí, als seus himnes més coneguts.

L’esperit innovador i el treball constant d’aquest projecte fa que s’hagi convertit en una de les propostes més interessan­ts de Tarragona.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain