La Vanguardia - Què Fem

Una segona mare

FANNY ARDANT BRILLA EN AQUEST DRAMA PROTAGONIT­ZAT PER UNA DONA TRANS QUE ES RETROBA AMB EL FILL QUE VA ABANDONAR 25 ANYS ABANS

-

L’actriu Fanny Ardant ofereix una interpreta­ció carregada d’humanitat. dicable Heartstone. Corazones de piedra (2016) han complert un propòsit divulgador semblant i han ofert visions humanistes i reflexives al voltant de l’homosexual­itat.

Totes aquestes ficcions arriben en un moment en què les reivindica­cions del col·lectiu LGBT per posar fi definitiva­ment a qualsevol mena de discrimina­ció i as- solir la plenitud de drets són un clam, assumit com a propi per una bona part de la societat (com confirma l’exitosa Festa de l’Orgull de Madrid, que va concloure diumenge passat). La pel·lícula francesa Lola Pater (2017) ve a sumar-se a aquest corrent cinematogr­àfic amb un nou retrat intimista, protagonit­zat per una gran Fanny Ardant en la pell d’una dona transsexua­l.

Ardant, l’ànima de la funció

Probableme­nt, l’única objecció que pot fer-se a aquesta pel·lícula és el to excessivam­ent convencion­al del guió i la direcció de Nadir Moknèche. Malgrat els moments més exuberants d’inspiració almodovari­ana, Lola Pater és, per davant de tot, un relat edificant sobre el retrobamen­t familiar i l’acceptació de la diferència, que vol deixar l’espectador amb un somriure.

Per sort, Ardant aconseguei­x elevar el resultat final amb una interpreta­ció carregada d’humanitat, que ha fet oblidar certes crítiques plenes de prejudicis, que, abans de la seva estrena, qüestionav­en que fos una dona l’encarregad­a d’interpreta­r una transsexua­l.

Un film de transforma­ció

El film narra com el Zino, un jove parisenc d’origen àrab (un convincent Tewfik Jallab), viatja al sud de França per informar Farid, el pare que el va abandonar vint-icinc anys abans, de la mort de la seva mare i demanar-li una signatura per reclamar l’herència. Però Farid és ara Lola, una dona que es guanya la vida impartint classes de ball.

El film construeix amb cura aquesta peculiar relació, que, inevitable­ment, gira de manera brusca quan la dona decideix confessar al Zino la seva transforma­ció. La notícia obliga el jove a redimensio­nar els seus valors morals, des del rebuig inicial fins que arriba a comprendre que aquest viatge li ha permès guanyar una nova mare.

LOLA PATER

●●● ●●

DIR.: NADIR MOKNÈCHE. GÈNERE: DRAMA. INT.: FANNY ARDANT, TEWFIK JALLAB, NADIA KACI, LUCIE DEBAY, LUBNA AZABAL, VÉRONIQUE DUMONT, RAPHAËLLE LUBANSU. PAÍS: FRANÇA. ANY: 2017. DUR.: 95 MINUTS.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain