La Vanguardia - Què Fem

Pop i rock brillants a la lusitana

LA BANDA NORD-AMERICANA PORTUGAL. THE MAN PRESENTA EL SEU EXITÓS WOODSTOCK A L’APOLO

- ORIOL RODRÍGUEZ

Sorgits de l’escena independen­t nord-americana, disc rere disc, Portugal. The Man han prosseguit una evolució que han culminat amb el seu darrer treball, Woodstock (2017), que els ha dut a convertir-se en un nom habitual de les llistes d’èxits. Aquest diumenge els autors del single total Feel It Still escenifica­ran el seu ascens a les grans lligues del pop en un concert a la sala Apolo.

Deixar Alaska enrere

Portugal. The Man era el títol provisiona­l que John Gourley va posar a la novel·la que estava escrivint. Aquell llibre va quedar oblidat en un calaix, però Gourley en va recuperar el nom per batejar la banda de què seria el cantant, guitarrist­a i eix creatiu.

Nascut a la feréstega Alaska, John Gourley va passar la infància i primera joventut de poble en poble seguint el seu pare allà on el contractav­en. Cansat d’aquella vida nòmada, tan aviat com va poder va fer les maletes i, acompanyat del seu millor amic, Zach Carothers, es va mudar a Portland. Va ser allí on Gourley i Carot- hers van conèixer Dewey Halpaus, Joe Simon i Nick Simon, aleshores membres de Nice Guy Eddie. La connexió entre ells va ser instantàni­a. Tant és així que poc temps després van formar Anatomy of a Ghost amb Gourley de cantant (tot i que no s’havia posat mai davant d’un micro) i Carothers a la guitarra.

Era l’any 2002. El 2003 van publicar el disc Evanesce, treball afiliat a les formes de l’emo i el hardcore punk. I el 2004 es van separar. Pocs mesos després John Gourley i Zach Carothers es van retrobar a Portugal. The Man.

Més a prop de l’èxit

Waiter: “You Vultures!” (2006) va ser la carta de presentaci­ó de Portugal. The Man. Una obra ambiciosa però imperfecta en què els nord-americans van abocar totes les seves influèncie­s, des de l’art-rock de Blode Redhead al post-hardcore de Shudder to Think o el pop electrònic de Phoenix, però no sempre ben acoblades. Creadors incasables, publicarie­n quatre referèncie­s més en els següents cinc anys: Church Mouth (2007), Censored Colors (2008), The Satanic Satanist (2009) i American Ghetto (2010). Punt d’inflexió i una de les seves obres més brillants fins a l’actualitat, aquest va ser el disc en què totes les peces van acabar encaixant.

Portugal. The Man van prosseguir la seva evolució amb

In the Mountain in the Cloud (2011) i Evil Friends (2013), moment en què van endinsar-se en una aturada creativa a què van posar fi el 2017 passat amb Woodstock (2017), el disc que els ha portat a enfilar-se al lloc més alt de les llistes d’èxits. Ajudats per un equip de productors on destaquen noms com Ammar Malik (compositor de diversos dels temes més coneguts de Maroon 5), Danger Mouse i Mike D de Beastie Boys, Portugal. The Man han sabut trobar aquell punt d’equilibri entre el seu passat indie i el pop de masses per modelar, amb un llenguatge sonor que pot recordar el de coetanis com Imagine Dragons, singles totals com Noise Pollution, Live in the Moment, Tidal Wave i Feel It Still, el tema que els ha encimbella­t.

PORTUGAL. THE MAN

ESTIL: POP, ROCK. APOLO. NOU DE LA RAMBLA, 113. PARAL·LEL (L1, L2). DIUMENGE 15, A LES 21H. PREU: 31,50€ PREU ÚNIC. • Ticketmast­er.es

 ?? FOTO: MACLAY HERIOT ?? Portugal. The Man actuen aquest diumenge a l’Apolo.
FOTO: MACLAY HERIOT Portugal. The Man actuen aquest diumenge a l’Apolo.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain