La Vanguardia - Què Fem

Una mostra feta a mida

-

va afrontar l’èxit i la popularita­t amb una certa distància, com havia fet tota la vida. Poc amant de l’ego, aquest fotògraf, originari de Pittsburg i de família jueva, no va dedicar gaires esforços a l’autopromoc­ió, i segurament per això la seva obra va passar desaperceb­uda durant tants anys. Amb una excepció: els seus treballs de fotografia de moda per a grans revistes com Harper’s Bazaar, Vogue i Vanity Fair. S’hi va dedicar durant més de dues dècades. “Tenia una filosofia molt zen de la vida. Ell simplement buscava la bellesa”, diu Font de Mora. I això es percep en les 130 fotografie­s, en color però també en blanc i negre, que integren la mostra Saul Leiter: In search of Beauty, pensada expressame­nt per a la Fundació Foto Colectania, gràcies a la complicita­t de la Fundació Saul Leiter de Nova York, dirigida per Margit Erb, i la visió del comissari Roger Szmulewicz, gran coneixedor de Leiter, ja que havia organitzat algunes mostres amb ell a la Galeria Fifty One d’Anvers.

Les fotografie­s ens transporte­n a Nova York, en concret als quatre carrers al voltant de l’apartament de l’East Village on Leiter va viure i ara seu de la seva fundació. Des d’aquí gestionen avui milers de negatius i fotografie­s encara sense catalogar. “Era un fotògraf compulsiu”, sentencia Font de Mora, i encara queda molt material seu per descobrir.

Paral·lelament, Leiter va dedicar-se a la pintura, tot i que eren dos mons diferents i no li agradava gaire barrejar-los. “Les seves fotografie­s no són pictòrique­s, però el que les fa especials és la convicció amb què treballa el color”, afegeix. També la seva mirada, que utilitza recursos tan personals com el joc amb diversos plans i nivells de lectura, les ombres i els elements desenfocat­s. “Un vidre cobert per gotes de pluja m’interessa més que la fotografia d’una persona famosa”, deia Leiter. La neu i els paraigües també eren algunes de les seves fixacions.

Si el voleu conèixer millor, a la xarxa hi trobareu el documental In No Great Hurry: 13 Lessons in Life with Saul Leiter, estrenat el 2013 pel director britànic Tomas Leach.

SAUL LEITER: IN SEARCH OF BEAUTY

FUNDACIÓ FOTO COLECTANIA. PASSEIG PICASSO, 14. BARCELONA. FINS AL 21/10. DE DT. A DS., D’11 A 20H; DG., D’11 A 15H. PREU: 4€. • Fotocolect­ania.org 2X1

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain