La Vanguardia - Què Fem

Uns pares terribles

AQUESTA COMÈDIA NEGRA RECUPERA L’HUMOR DEL PULP DELS VUITANTA

- ENRIC ROS

El títol pot generar equívocs. Mamá y papá no és la típica comèdia de Hollywood, concebuda perquè Nicolas Cage pugui fer front als seus eterns problemes fiscals, sinó més aviat una mostra de cinema thrash, pertorbado­ra i malsana, que reprèn l’esperit de les comèdies de terror de sèrie B dels vuitanta de directors com Sam Raimi i Brian Yuzna.

Els zombis són els pares

A If… (1968), de Lindsay Anderson, un grup d’estudiants decidia enfrontar-se de manera expeditiva a l’autoritat adulta. En aquesta pel·lícula, en canvi, són els pares els que perden l’instint primordial de protecció de la ventrada i, de sobte, decideixen perseguir els seus fills amb fúria assassina. El plantejame­nt és, per descomptat, una juguesca maliciosa, que pot interpreta­r-se com una allegoria de l’esfondrame­nt de la societat nord-americana i, en particular, d’unes classes mitjanes, angoixades per les factures i les decepcions matrimonia­ls i laborals, que contemplen els fills com una font de despeses i maldecaps.

Però el desenvolup­ament de la història comporta diverses imatges problemàti­ques, no aptes per a llepafils. La violència contra els menors és, sens dubte, un tema tabú (i més si prové de la mateixa família). El film gosa convertir un tema tan controvert­it en el motiu d’una mena de festa zombi, que treu suc de l’histrionis­me de Cage, que aquí té l’excusa perfecta per embogir com en els temps d’El petó del vampir (1989).

Adéu al somni americà

Cage aporta desmesura a un film nascut per desbarrar, però l’ànima de la pel·lícula és, de fet, una recuperada Selma Blair que oscil·la entre la sensibilit­at maternal i la psicopatia. Brian Taylor –que ja havia mostrat la seva habilitat per combinar el pur espectacle amb la iconoclàst­ia en els films codirigits amb Mark Neveldine de la saga Crank– aporta ritme i virtuosism­e a la funció. La relació entre les imatges sincopades i la música heterodoxa de Mr. Bill, amb tocs avantguard­istes, funciona gairebé com en els curts de dibuixos de Tex Avery.

Mamá y papá no és un film per a tots els públics. És volgudamen­t barroer i irregular, però, en els seus concisos 83 minuts, desplega una energia sorprenent. Llàstima que, a la segona part, Taylor no explori una mica les raons que fan embogir aquests pares terribles que simbolitze­n a la perfecció la fi del somni americà.

MAMÁ Y PAPÁ

wwwww

DIR.: BRIAN TAYLOR. GÈNERE: COMÈDIA NEGRA. INT.: NICOLAS CAGE, SELMA BLAIR, ANNE WINTERS. PAÍS: ESTATS UNITS. ANY: 2017. DUR.: 83 MINUTS.

 ??  ?? Nicholas Cage es converteix en un pare amb molta ràbia interior.
Nicholas Cage es converteix en un pare amb molta ràbia interior.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain