La Vanguardia - Què Fem

Una ciutat en flames

LA DIRECTORA DE MUSTANG AMBIENTA LA SEVA HISTÒRIA DURANT LA REVOLTA DE LOS ANGELES PEL VEREDICTE DEL CAS RODNEY KING

- B. MORELL

Halle Berry interpreta una mare soltera que viu les revoltes del barri de primera mà. Mustang va ser l’excel·lent carta de presentaci­ó de la directora turca establerta a França Deniz Gamze Ergüven. Una d’aquelles històries que calen ben endins i que fan mal, i que va esdevenir un petit i extraordin­ari miracle gràcies al qual va guanyar el Globus d’Or a la millor pellícula de parla no anglesa i una nominació a l’Oscar.

Esperit francès

No cal dir que qui signa aquestes línies esperava amb delit la seva nova proposta, que, malgrat comptar amb dos rostres de Hollywood ( Halle Berry i Daniel Craig), haver estat rodada en anglès i estar ambientada als Estats Units, és una producció francesa feta amb el mateix equip tècnic i ideada abans del seu debut, però que, per qüestions de finançamen­t, no va poder fer fins que ja s’havia fet un nom capaç d’aixecar un pro- jecte com aquest. Malauradam­ent, el resultat final no està a l’altura de les expectativ­es.

Pur histerisme

Ergüven tenia tretze anys quan Rodney King, un afroameric­à de 26 anys, va ser apallissat per uns policies de Los Angeles. Un veí va filmar-ho, i les imatges van fer la volta al món. Un any després, els policies van ser absolts i la ciutat es va convertir en un territori de guerra: durant cinc dies els disturbis van provocar 60 morts i milers de detinguts.

En aquest context, la directora construeix una ficció protagonit­zada per una dona (Berry) que acull criatures amb problemes, amb intenció d’introduir l’espectador en aquell caos, aquell ambient infernal. El problema és que, malgrat algun bon moment, tot funciona a batzegades per acabar fent aigües per tot arreu. El film no destaca precisamen­t per la seva subtilesa, i aquest intent de mostrar poesia en moviment no acaba de ser reeixit.

Tampoc hi ajuda un muntatge gens clar, que presenta transicion­s massa brusques, com si volgués mostrar-nos quadres, retalls de vida d’aire costumista on les bones intencions sovint xoquen amb una narrativa confusa que acaba provocant incomodita­t.

Inconnexa i caòtica, Kings és una mostra de pur histerisme sense profundita­t, incapaç fins i tot de transmetre missatge, especialme­nt tenint en compte que el context de la història que explica tenia un fort component sociopolít­ic.

KINGS

ww www

DIR.: DENIZ GAMZE ERGÜVEN. GÈNERE: DRAMA. INTÈRPRETS: HALLE BERRY, DANIEL CRAIG, LAMAR JOHNSON, KAALAN KR WALKER, RACHEL HILSON. PAÍS: FRANÇA, BÈLGICA. ANY: 2017. DUR.: 92 MIN.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain