La Vanguardia - Què Fem

Expulsat del sistema

- TONI DE LA TORRE

Sons of Anarchy va començar amb un robatori d’armes que va posar els protagonis­tes de la sèrie en una posició difícil. Les armes eren en un magatzem a l’espera de vendre-les i s’havien quedat sense mercaderia. Aquesta trama servia per mostrar les activitats delictives del club de motards protagonis­tes, presentar el seu univers i donar una oportunita­t perquè descobríss­im com les gastaven amb els que intentaven fer-los-en alguna. Els que havien robat les armes van ser membres dels Mayans, un club de moters llatinoame­ricà que es va presentar com el principal rival dels protagonis­tes. La competènci­a entre els dos clubs es va mantenir durant tota la sèrie, malgrat alguna aliança puntual per conveniènc­ia, de manera que els Mayans van ser l’altre grup de personatge­s més coneguts per l’espectador a banda dels protago- nistes. Així, és lògic que, a l’hora de desenvolup­ar un spin-off, la idea que acabés sent més ben rebuda per part del canal (n’hi havia hagut d’altres, com una preqüela que s’havia de titular First 9) fos la d’una sèrie amb els que havien estat els eterns enemics. Així neix Mayans MC, que debuta dimecres a HBO.

Unint dos universos

Com molts spin-offs, la nova sèrie té el repte d’oferir a l’espectador una ficció similar a l’original i al mateix temps no ser-ne un succedani, sinó que tingui una personalit­at pròpia. A Mayans MC, que està ambientada tres anys després del final de Sons of Anarchy, s’ha optat per mantenir els lligams amb la sèrie mare alhora que es va construint la nova història.

El pont entre els dos universos és el personatge de Marcus Alvarez, el president dels Mayans, que ja apareixia a Sons of Anarchy. A través seu obtenim informació sobre l’estat dels personatge­s de la sèrie original, però no els veurem directamen­t. Encara que es moguin en el mateix univers, la sèrie se centra en els Mayans, tot i que el creador, Kurt Sutter, no descarta que vells amics reaparegui­n a l’spin-off més endavant. Encara que Marcus Alvarez sigui un personatge clau en la nova sèrie, no n’és el protagonis­ta. Mayans MC explica la història d’un prospect (un que és al club en període de prova, a l’espera de ser acceptat com a membre amb tots els drets i honors), que es diu EZ Reyes i és interpreta­t per JD Pardo, un actor vist recentment al remake de Los hombres de Harrelson. El personatge acaba de sortir de la presó i intenta entrar al club a través del seu germà, que ja n’és membre. Un dels temes principals del personatge és que aspirava a un altre tipus de vida, però s’ha trobat davant un sistema en contra i agafa el camí de la delinqüènc­ia. En certa manera, lectures racials a banda, és una caracterís­tica en comú amb Jax Teller, el protagonis­ta de Sons of Anarchy, que inicialmen­t no volia formar part del club, només reformar-lo.

Els corrents socials i familiars que empenyen aquest personatge el condueixen inexorable­ment cap a la vida fora de la llei i cap a la dosi de persecucio­ns, tirotejos, traïcions, iconografi­a cadavèrica i plans de motos perfilant-se en l’horitzó de la carretera amb música rock de fons que va caracterit­zar la sèrie original.

EL PROTAGONIS­TA DE L’SPIN-OFF ÉS UN PROSPECT QUE ASPIRA A UNIR-SE ALS MAYANS MALGRAT QUE HAVIA ESTAT FUGINT SEMPRE DE LA VIDA DE DELINQÜÈNC­IA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain