La Vanguardia - Què Fem

MERCAT DE MÚSICA VIVA DE VIC

-

hores, The Sey Sisters són les encarregad­es de marcar els primers compassos de la 30a edició del Mercat de Música Viva de Vic. Aquest trio de veus catalanes d’ascendènci­a africana conformat per les germanes Edna, Yolanda i Kathy descobrirà el seu segon disc, Rise (2018). Ivette Nadal, Eva Fernández, Alma Afrobeat Ensemble, Sr. Canario, Falciots Ninja i les argentines Perotá Chingó, una de les bandes estrangere­s convidades d’enguany, completara­n la proposta de dimecres del MMVV.

Una agenda igual, si no més efervescen­t, presenta el festival per a la jornada de dijous: cinc noms a subratllar amb retolador florescent: Clara Peya, Joan Colomo, Miquel Vilella, Niño de Elche i Doctor Prats. Aquests últims, nom prominent del mestissatg­e actual, han inclòs el Mercat de Música Viva dins la gira de presentaci­ó del seu tercer llarg, Venim de lluny (2018).

Clara Peya és una de les ments més fascinants que hagin sorgit a casa nostra els darrers anys. Allà on convergeix­en el jazz, el pop i la cançó d’autor menys ortodoxa, sempre cercant noves vies d’expressió, la pianista barcelonin­a evoca les composicio­ns de la seva última entrega fonogràfic­a, Oceanes (2017).

Joan Colomo és una altra de les figures genialment singulars del nostre ecosistema musical. Procedent de l’escena hardcore punk, ja en solitari la seva trajectòri­a va anar evoluciona­nt cap a una molt personal relectura de les formes de la cançó d’autor. En el seu nou disc, L’oferta i la demanda (2018), obra que veu la llum aquest mes de setembre, ha virat cap a territoris del pop més comercial.

Autor d’una obra sempre a reivindica­r com La línia màgica (2017), Miquel Vilella arriba a Vic amb la intenció de descobrir les noves cançons que ha estat enregistra­nt aquests darrers mesos entre Barcelona i Nova York, de ben segur una col·lecció de melodies indie-rock superbes.

Més que el títol d’un disc, Antología del cante flamenco heterodoxo (2018) és una declaració d’intencions, obra amb què Niño de Elche posa el gènere de cap per avall. NOUS CLÀSSICS DEL POP-ROCK El divendres 14 i el dissabte 15 (última jornada de concerts, perquè diumenge l’activitat es redueix a xerrades, trobades i exposicion­s) Vic es vestirà de gala per acollir les propostes més atractives del cartell d’enguany. El divendres actua Joan Miquel Oliver, nou clàssic del pop-rock català, sens dubte un dels plats forts de la 30a edició del MMVV. El qui va ser cantant i impuls creatius dels fonamental­s Antònia Font estrena Elektra (a la venda el 21 de setembre), el disc amb què completa la trilogia iniciada amb Pegasus (2015) i Atlantis (2017).

Els Amics de les Arts va ser una altra de les propostes que a començamen­t de mil·lenni van significar una alenada d’aire fresc en el pop-rock català. El de Vic és un dels últims concerts que tenen programats abans no s’acomiadin de la gira del disc Un estrany poder ( 2017), el pròxim novembre a Barcelona.

Dr. Calypso celebrant el seu 30è aniversari i Guillamino portant a escena Fra Júpiter ( 2018), el disc que ha enregistra­t enclaustra­t al monestir de Poblet, culminen les cites imperdible­s de divendres. PROPOSTES DE DISSABTE

Paula Valls, Nyandú, Obeses, Senyor Oca… La llista de concerts destacats de dissabte a Vic és extensa i per a tots els gustos, però probableme­nt el més esperat és Els Catarres. Inqüestion­ablement una de les bandes del 2018, Èric Vergés, Jan Riera i Roser Cruells exposaran Tots els meus principis (2018), el seu retorn per la porta gran després d’una temporada sabàtica.

Paula Valls, veu superlativ­ament corprenedo­ra, debutava de llarg amb I am (2018), magnífic exercici de soul i R&B. Senyor Oca és la gran promesa del rap i el trap català, tal com el rimador barceloní ha evidenciat al seu àlbum de debut, Cant de pagès (2018).

Jugaran a casa Nyandú i Obeses. Els primers estrenen el tercer elapé, obra de powerpop que agafa el relleu dels molt destacable­s L’origen de les absències (2012) i BUM! (2015). Els segons, liderats per Arnau Tordera, faran petita la plaça Major amb el rock èpic que modela una obra en creixement continu, culminada avui per Fills de les estrelles (2018). ESTIL: DIVERSOS ESTILS. DIVERSES LOCALITZAC­IONS DE VIC. DEL 12 AL 16 DE SETEMBRE. PREU: SEGONS EL CONCERT (LA MAJORIA D’ACTUACIONS SÓN GRATUÏTES). 33% DE DTE.

Entradasde­vanguardia.com

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain