La Vanguardia - Què Fem

El fals heroi

COLIN FIRTH DESTACA EN AQUEST FILM BASAT EN FETS REALS QUE S’ACABA CONVERTINT EN UNA AL·LEGORIA SOBRE LA CULTURA DE L’ÈXIT

- ENRIC ROS

En Donald (Colin Firth) participa en una cursa de regates arreu del món. “Ets una història inspirador­a esperant ser explicada”, diu l’agent de premsa al qual dona vida un excellent David Thewlis a Donald Crowhurst, el protagonis­ta interpreta­t pel sempre solvent Colin Firth. Afortunada­ment, aquest film basat en fets reals no és un altre relat de superació dels que darreramen­t sovintegen a la cartellera, sinó més aviat una tempestuos­a reflexió sobre els estralls que pot provocar l’obsessió per l’èxit i el reconeixem­ent.

El fet que aquesta pel·lícula vingui signada per James Marsh podria fer-nos esperar el pitjor: Marsh es va encarregar de dirigir fa quatre anys La teoria del tot, un melodrama que convertia la vida del recentment desaparegu­t Stephen Hawking en un ensucrat relat d’autoajuda. Afortunada­ment, Un océano entre nosotros és quelcom ben diferent.

L’obsessió per l’èxit

A final dels anys seixanta, Crowhurst, un empresari gairebé arruïnat que havia inventat un enginyós estri per a la navegació portàtil, es va entestar a participar en una cursa de regates al voltant del món, malgrat la seva inexperièn­cia com a navegant.

Crowhurst semblava encarnar el somni britànic de l’home comú que, amb el seu talent i voluntat, aconseguei­x convertir-se en heroi. Però quan, després d’unes setmanes en alta mar, constata que no està a l’altura del repte que ell mateix s’havia imposat, decideix començar a exagerar els seus progressos donant informació enganyosa emesa des d’unes coordenade­s falses.

Mentides verdaderes

El film reconstrue­ix la veritable peripècia fins al final, que no explicarem aquí. Al bon resultat de la funció hi contribuei­x Firth, que es mostra patològica­ment entusiasta en la primera part, i que, a poc a poc, muta cap a una introspecc­ió intrigant; i també el director de fotografia, Eric Gautier, que contrasta les escenes familiars, en elegants tons pastel, amb l’ambient esmorteït de les seqüències nocturnes al vaixell.

Marsh compleix aquest cop com a realitzado­r, amb una posada en escena de factura clàssica, sempre al servei de la història, encara que s’hauria agraït una visió més punyent. A més de ser una interessan­t crònica històrica, la pel·lícula també és una al·legoria sobre el cantó més fosc d’una societat que necessita continuar escoltant relats de triomfador­s quotidians, encara que estiguin plens de mentides i falsedats.

UN OCÉANO ENTRE NOSOTROS

●●● ●●

DIR.: JAMES MARSH. GÈNERE: DRAMA BIOGRÀFIC. INT.: COLIN FIRTH, RACHEL WEISZ, DAVID THEWLIS, JONATHAN BAILEY, ADRIAN SCHILLER, TIM DOWNIE, FINN ELLIOT. PAÍS: REGNE UNIT. ANY: 2018. DUR.: 101 MINUTS.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain