La Vanguardia - Què Fem

L’aprenenta de bruixa

EL PRIMER FILM DE L’ESTUDI JAPONÈS D’ANIMACIÓ PONOC ÉS UNA BELLA RONDALLA QUE EVOCA L’ESPERIT DELS CLÀSSICS DE FANTASIA

- E. ROS

El primer llarg dels estudis d’anime Ponoc, format per animadors provinents del mític Studio Ghibli, és una bona mostra del talent d’Hiromasa Yonebayash­i, un director que va aprendre tot el que sap sobre cinema animat treballant en films tan destacats com El viatge de Chiriro (2001) i El castell ambulant (2004).

Mary y la flor de la bruja és una notable mostra de les habilitats de Yonebayash­i –que ja havia posat de manifest a la reivindica­ble El record de Marnie (2014)– per fondre la crònica costumista, el relat de fantasia i la cinta d’acció. Encara que està dirigida a nens i adolescent­s, l’aventura d’iniciació de la jove Mary en el món de la bruixeria aconseguei­x –com els bons clàssics de la literatura i el cinema infantils i juvenils– interessar públics de totes les edats.

Les flors del mal

Adaptant un relat de la prolífica escriptora britànica Mary Stewart escrit a començamen­t dels anys setanta, aquesta cinta ens mostra la vida d’una adolescent que viu amb la seva tieta àvia enmig del camp. Com si fóssim en un relat de Lewis Carroll, la troballa en el bosc d’una flor molt especial obre la porta a un món alternatiu.

Volant damunt un pal d’escombra, la Mary va a parar a una universita­t de màgia i bruixeria que sembla treta d’una il·lustració futurista de tocs surrealist­es. La Mary queda bocabadada quan descobreix que ella mateixa té uns poders màgics que desconeixi­a. Però ben aviat se li revela el cantó fosc de l’acadèmia i aprèn que –com deia l’oncle de Spiderman– un gran poder comporta sempre una gran responsabi­litat.

Un film amb vocació de clàssic

La pel·lícula mostra la transforma­ció de la Mary, que passa de ser una adolescent descontent­a amb si mateixa (i en particular amb els seus cabells pèl-rojos) a una jove decidida, capaç d’alliberar el seu veí adolescent i un grapat d’animals engabiats de les urpes d’uns bruixots entestats a obtenir les flors màgiques a qualsevol preu.

Yonebayash­i aconseguei­x captivar-nos amb un estil d’animació clàssica, amb un grafisme que inevitable­ment recorda el mestre Hayao Miyazaki, i que sap treure suc de la bellesa dels paisatges del poble en contrast amb la imaginació desbordant del món dels bruixots. En definitiva, una bella rondalla moral amb tota l’aroma dels vells relats anglesos de fantasia en una versió renovada, ideal per veure-la en família.

MARY Y LA FLOR DE LA BRUJA

●●● ●●

DIR.: HIROMASA YONEBAYASH­I. GÈNERE: ANIMACIÓ. PAÍS: JAPÓ. ANY: 2017. DUR.: 103 MINUTS.

 ??  ?? La Mary s’inicia en el món de la bruixeria.
La Mary s’inicia en el món de la bruixeria.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain