La Vanguardia - Què Fem

Diversió per compartir

EL BAR VERAT DE SANTA COLOMA DE GRAMENET APOSTA PER UNA CUINA POPULAR DE QUALITAT

- ÒSCAR GÓMEZ

Marrana i suculenta, porca i cruixent. En el camí d’esdevenir totèmica, l’orella porcina es cou lentament fins que se li estova l’ànima col·làgena. Convertida en tremolor animal, cartílag fundent, es talla en juliana ampla (de cada orella, tres peces) i es vesteix de cruixent tot passant pel roent de la fregidora. El resultat és una mossegada de lleugera resistènci­a exterior, cor cremós i alta presència umami. El contrapunt d’aquesta abassegado­ra melodia marrana és la picantor moderada del kimchi (salsa vegetal coreana) amb un efecte de reinici instantani a les papil·les.

Un plat sideral concebut al Lluerna (el restaurant estrellat per la Michelin que comparteix instal·lacions de cuina amb el Bar Verat) que comparteix carta amb altres plats de perfil popular i un punt viatger. Entre aquests, el verat cítric (també nascut al Lluerna), les croquetes de ceps o de calamarson­s en tinta i els falàfels, que són la versió moruna i acigronada de la mossegada cruixent (salsats amb iogurt i menta).

Causa limeña amb salmó i guacamole emulsionat, que en barrejar-se s’acosta a una ensalada russa. Imprescind­ibles els porros –semblen flamets!– amb escabetx i toc salabrós de cecina. Cuina per divertir-se

La parella Víctor Quintillà (cuina) i Mar Gómez (sommelier, cap de sala) han posat en marxa aquest projecte de cuina. Ens expliquen que és despreocup­ada, de producte, de proximitat i per compartir. “Intentem fer un restaurant proper per a tots els públics, que sigui divertit i assequible”, una idea que complement­a brillantme­nt el Lluerna. Es mantenen a Santa Coloma de Gramenet, ciutat de què són senyera gastronòmi­ca –diríem que sense proposar-s’ho, però amb un cert orgull un cop ha succeït–. Una vila que, a vint minuts en metro del centre de Barcelona, se sap gran i també un xic menyspread­a. Servei atent

Al local, hi trobareu un terra vitrificat i taules blanques, repartides al voltant d’una barra alta que vertebra l’espai. L’ambient bulliciós, gràcies a la incorporac­ió recent de panells anecoics al sostre, resulta més còmode auditivame­nt; un gran encert. Equip jove i eficient, amb moltes ganes. Ho expliquen tot amb aquella mirada de “pregunta’m més, que t’estic esperant”. Bravo. Preus rasants per a una qualitat alpina: menús de 17,5 a 30 euros, inclosos els sopars! Altres especialit­ats

La mussola ( cazón) adobada té la carn musculada del tauronet perfumada amb comí i orenga. El resultat és deliciós i suau. Més punkys són les tires de pollastre, talls allargassa­ts i arrebossat­s amb xips esmicolade­s. Un cruixent espectacul­ar per sucar en salsa thai (agredolça). Retornem al puntet sofisticat amb el verat breument saludat amb bufador (sucós, tendre, aromàtic) amb salsa teriyaki i envinagrat­s. També amb el garrí en terrina, amb cebetes confitades, parmentier i suc de rostit.

A les postres regna la senzillesa visual: la majoria són en got de producció racional. Sensaciona­l la crema de pastís de formatge, amanida amb galeta esmicolada i salsada amb coulis de fruita vermella.

BAR VERAT

●●●● ●

AV. PALLARESA, 104. SANTA COLOMA DE GRAMENET. TEL.: 936 814 080. HORARI: DE DT. A DS., DE 13.30 A 15.30H I DE 20.30 A 22.30H. PREU MITJÀ: 20€. MENÚ: DE 17,50 A 30€.

Barverat.com

 ??  ?? L’equip del restaurant dins el local. A sota, l’orella, un dels plats recomanats.
L’equip del restaurant dins el local. A sota, l’orella, un dels plats recomanats.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain