La Vanguardia - Què Fem

Irlanda del Nord, 1973

- RAMON OLIVER

No em negareu que assabentar-te que el teu promès ha fugit amb una altra dona quan faltava no res per casar-vos és com per tornar boja qualsevol. Més encara si resulta que aquest prometatge s’ha imposat a les més serioses contrariet­ats, perquè ell pertany a una religió i tu a una altra, i totes dues represente­n sistemes polítics diferents que s’enfronten en un context de guerra civil.

Ara ja enteneu les raons per les quals l’Elvira, la protagonis­ta de la darrera òpera d’un Bellini que, com a bon representa­nt del Romanticis­me que era, moriria pocs mesos després de l’estrena de l’obra (el 1835), amb només trenta-tres anys, perd el cap de la manera que el perd. I per saber si el seu estimat Artur li és infidel o tot plegat és fruit d’un malentès, només heu d’enfilar cap al Liceu i gaudir d’una parella que no hi ha qui la separi, perquè ara mateix els més grans teatres d’òpera de món (enguany, actuaran en cinc muntatges diferents) es El cas és que Bellini va situar la seva obra en aquella Anglaterra republican­a del 1653 en què la revolució de les forces protestant­s puritanes comandades per Oliver Cromwell havia tallat el cap a tot un monarca –Carles I– més d’un segle abans que els francesos seguissin el seu exemple. I aquest mateix Cromwell havia comandat també la invasió de l’illa d’Irlanda, les conseqüènc­ies de la qual han continuat sacsejant violentame­nt la societat irlandesa com qui diu fins als nostres dies. Això, una dona nascuda a Belfast com la directora Annilese Miskimmon ho té sempre molt present. I per això ma-

I PURITANI

teix el seu muntatge de l’obra s’inicia l’any l973, just quan la unionista Orde d’Orange (a la qual pertany ara la família de l’Elvira) es prepara per celebrar la marxa anual en homenatge a Cromwell, que sempre acostuma a derivar en enfrontame­nts amb aquells altres irlandesos catòlics partidaris de desunir-se d’una vegada del Regne Unit.

Llavors, quan l’Elvira perd la raó i entra en un estat de confusió mental que evoca una mica aquell que havia atacat a La Sonnambula (un altre gran èxit bellinià), entra en un túnel del temps que la porta fins a l’època de Cromwell: hi ha alsons històrics que es repeteixen una vegada i una altra. DE VINCENZO BELLINI. LLIBRET: CARLO PEPOLI. DIR. MUSICAL: CHRISTOPHE­R FRANKLIN. DIR. D’ESCENA: ANNILESE MISKIMMON. INT.: JAVIER CAMARENA, PRETTY YENDE, MARIUSZ KWIECIEN, MARKO MIMICA. LLOC: GRAN TEATRE DEL LICEU. LA RAMBLA, 51. METRO: LICEU (L3). TEL.: 934 859 900. DATA: DEL 5 AL 21/10. HORARI: 20H; DG. 7 I 21/10, 18H; DG. 14/10, 17H. PREU: 16-299 €.

30% DE DTE. Entradasde­vanguardia.com

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain