La Vanguardia - Què Fem

L’indret on tot és cultura de vi

LA HISTÒRICA FINCA CASTELL DEL REMEI ÉS LA DESTINACIÓ INDISPENSA­BLE PER A L’ENOTURISTA

-

Mentre la vinya segueix el seu cicle vital, l’activitat a la històrica finca Castell del Remei no s’atura. La que fou la hisenda de regadiu més important de Catalunya a finals del segle XIX és actualment un indret dedicat per complet al vi i a la seva cultura. A banda de ser el prestigiós celler on s’elaboren els cèlebres vins Gotim Blanc, Gotim Bru, Oda Blanc, Oda Negre i el 1780, des de fa tres anys Castell del Remei ha recuperat la vitalitat que una dia -i durant moltes dècades- va regnar a l’antiga colònia agrícola.

A més de les constants visites guiades al celler amb tast de vins i l’obertura diària al públic de l’enoteca -on es poden adquirir els vins que s’hi elaboren junt amb altres del mateix grup cellerer-, un seguit d’iniciative­s adreçades a tots els públics són programade­s durant tot l’any.

Els primers mesos es col·labora amb les bibliotequ­es del territori, com la comarcal “Jaume Vila” de Mollerussa, en l’activitat Bibliotequ­es amb DO on la literatura i el vi mariden en multitud de modalitats diferents cada temporada per tal de fomentar la cultura vinícola. Així mateix, les sales del celler acullen novetats literàries de cara a la festivitat de Sant Jordi, sempre acompanyad­es amb una copa de vi.

El bon temps desvetlla la natura i també la programaci­ó, atès que amb la primavera arriba una de les festes més importants de l’any a la finca: l’Aplec del Castell del Remei. Mercat d’artesania i de productes de proximitat, espectacle­s infantils, aperitiu popular amb música en viu, ball, lectura de poemes, modelisme, passejades en carruatge de ca- valls, exposició d’art, concurs fotogràfic­s, visites al celler i al santuari de la Mare de Deú del Remei... és l’oferta que el Castell del Remei prepara amb illusió per al visitant.

A principis del mes de juny té lloc la caminada i Cursa Nocturna solidària amb la Fundació Catalana de Lupus, amb més de 800 participan­ts. Uns dies després, el celler se suma a la iniciativa sectorial Benvinguts a pagès amb visites guiades gratuïtes al celler.

La revetlla de Sant Joan a la terrassa de l’Estany del Molí, el cinema a l’aire lliure a la plaça del Castell, entre altres accions, centren les activitats estivals al Castell del Remei junt amb la programaci­ó de La Gastrovan, la caravana de menjar i begudes que organitza sessions de jazz, actuacions d’intèrprets o DJs de diferents estils musicals la nit dels caps de setmana, i tallers infantils a l’hora del vermut o al vespre.

D’altra banda, la sala Lucilla Atilia té una programaci­ó estable que alterna exposicion­s d’obres de diferents discipline­s durant tot l’any.

La verema marca l’inici de curs i un període farcit d’animació a la finca. Conferènci­es en general d’àmbit històric, cultural o enològic i sessions de cinema culminen en la festa gran: la Festa Major del Castell del Remei que, des de finals del segle XIX, se celebra el segon diumenge del mes d’octubre i que en els últims anys s’ha potenciat amb un gran impuls. No hi falta el pregó, el cercavila amb els gegants, capgrossos i grallers, les sardanes, un espai de food trucks i tots els components que garanteixe­n una animació assegurada.

Al novembre, la commemorac­ió de la Diada Europea de l’Enoturisme marca a l’agenda una de les principals jornades en què el celler organitza de forma gratuïta visites guiades. Tot plegat, amb la possibilit­at de maridar els vins amb la cuina tradiciona­l del restaurant de la finca, caracterit­zada pels seus productes de proximitat, en un entorn natural únic.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain