La Vanguardia - Què Fem

Reviu Ilturo: descobreix el passat iberoromà de Cabrera de Mar

EL FESTIVAL CULTURAL IBEROROMÀ APROPA EL PATRIMONI HISTÒRIC D’AQUESTA POBLACIÓ ALS VISITANTS AMB DIVERSES ACTIVITATS PENSADES PER A TOTA LA FAMÍLIA

-

Cabrera de Mar acollirà els dies 5, 6 i 7 d’octubre el festival Reviu Ilturo, que pretén divulgar el ric passat iberoromà del poble i el seu patrimoni local. Coincidint amb la seva edició número vint, el que fins ara era la Fira Iberoroman­a es transforma, augmentant les seves dimensions i diversific­ant les seves propostes.

L’edició d’enguany portarà als carrers de Cabrera novetats destacades, com ara els monòlegs històrics a peu de carrer, i estarà vertebrada a través d’un eix temàtic: el vi.

I és que el Maresme va ser una important zona de producció de la beguda per excellènci­a de l’imperi, tal i com testimonie­n diversos histo- riadors romans. Per mostrar algunes de les caracterís­tiques de la producció i el transport d’aquesta beguda, una de les visites guiades serà al jaciment de Ca l’Arnau, centre productor d’àmfores, que va funcionar durant el període de màxima producció de vi, a finals del segle I aC, a les costes de Laietània.

Els altres tres eixos temà- tics que exploraran les visites guiades són la societat romana, amb una visita a les restes de les termes de l’antiga Ilturo; la religió, amb la visita a les restes del temple dedicat a Mitra; i els ibers, amb una visita guiada a la porta meridional pel poblat iber de Burriac.

Pel que fa a les activitats que s’estrenaran enguany, destaquen els monòlegs històrics, que prometen transporta­r el públic al món romà a través de la interpreta­ció. De la mà d’actors profession­als i amb un guió supervisat per historiado­rs i arqueòlegs, versaran sobre els mateixos quatre eixos de les visites. Personatge­s iniciats en els misteris bàquics i altres integrants de la societat romana, explicaran als visitants algunes de les interiorit­ats més sucoses del món romà.

A tot això s’hi sumen activitats familiars gratuïtes, tallers per als més menuts i per a tota la família, tallers de gastronomi­a i vi romans, demostraci­ó d’oficis i conferènci­es. Tampoc hi faltarà l’espectacle de recreació històrica de Gladiatura, que es realitzarà també de nit.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain