La Vanguardia - Què Fem

Una casa terrorífic­a

NETFLIX ESTRENA AQUESTA SETMANA LA MALDICIÓN DE HILL HOUSE, ADAPTACIÓ EN FORMA DE SÈRIE DE LA NOVEL·LA DE SHIRLEY JACKSON, REFERÈNCIA DE LA LITERATURA DE TERROR

- TONI DE LA TORRE

La família Crain són els propietari­s originals de la casa que dóna nom a la sèrie. “Cap organisme viu pot conservar el seny gaire temps en condicions de plena realitat; fins i tot les aloses i les cigales, segons diuen, també somien”. Amb aquesta frase va començar Shirley Jackson una de les històries de cases terrorífiq­ues més emblemàtiq­ues de la literatura. La mansió de Hill House va obrir les portes quan la novel·la es va publicar l’any 1959 i encara avui provoca calfreds als lectors que gosen travessar el llindar de l’entrada. La maledicció de Hill House, que a casa nostra ha publicat L’Altra Editorial, és tot un referent de la literatura de terror i ja s’ha adaptat diversos cops. La primera versió fílmica va ser la magnífica pel·lícula que va dirigir Robert Wise l’any 1963, quan l’autora encara era viva però en un estat de salut delicat, amb una agorafòbia que havia anat en augment i en una situació d’ostra- cisme al seu poble. L’angoixa que vivia es pot palpar a la darrera novel·la, Sempre hem viscut al castell, on la casa és un refugi i el terror ve de l’exterior, provocat per l’ésser humà de manera col·lectiva, quan és capaç dels actes més cruels, una idea que ja era la clau de The Lottery, el seu relat més controvert­it. Des que va morir, l’any 1965, la qualitat de l’obra de Shirley Jackson s’ha reivindica­t de manera regular; The Lottery és ara lectura obligatòri­a als instituts nord-americans, i la seva influència ha estat reconeguda per autors com Stephen King. Havia arribat el moment de recuperar La maledicció de Hill House amb una nova adaptació que servís per descobrir tant l’autora com la novel·la a la nova generació de devoradors de sèries. Que passin els Crain Aquest és el repte que s’ha marcat Netflix amb la sè- rie de La maldición de Hill House, una nova adaptació que s’estrena avui i que, si tot va bé, esborrarà de la memòria de molts espectador­s aquella adaptació terrible del 1999. Potser per distanciar-se d’aquell film, la sèrie ha optat per no fer una adaptació literal i explicar els orígens de la casa maleïda que, a la novel·la, atreu l’atenció del doctor Montague i els seus col·laboradors.

En comptes de seguir aquests personatge­s, se centra en els propietari­s originals de la casa, la història dels quals també s’explica a la novel·la. Aquesta família, els Crain, es presenten com els protagonis­tes fundadors de la història. És un bon moviment per part de la sèrie convertir-los en el centre de la història, ja que així endreça la mitologia que envolta la casa maleïda, que ara podrà explicar en successive­s temporades, si la sèrie té èxit. El terror va per dins

Encara que l’adaptació no sigui literal, ha sabut traslladar a la pantalla millor que d’altres la gran virtut de la novella: vincular els fets estranys de la casa amb la psicologia dels personatge­s. En veiem la versió del passat, quan viuen a la casa, i també la del futur, quan viuen amb el record del que hi va passar. Aquesta dinàmica és clau per al director Mike Flanagan per lligar les escenes de terror amb els traumes dels protagonis­tes.

I és que els horrors principals de la sèrie sorgeixen de l’interior dels personatge­s, i no de la mansió en si mateixa. La sèrie, que té un repartimen­t encapçalat per Timothy Hutton i Carla Gugino, acaba sent una exploració del dol que sorprendrà a qui no conegui la novel·la i esperi de la sèrie una història d’una casa encantada convencion­al. Shirley Jackson no era una escriptora convencion­al.

CAMPING

HBO estrena dilluns el remake nord-americà de la sèrie anglesa homònima sobre un cap de setmana de càmping d’una parella que acaba convertit en un infern de discussion­s. El matrimoni titular està interpreta­t per Jennifer Garner i David Tennant. Per a ella és el primer paper regular en una sèrie des del final d’‘Alias’. Rere les càmeres trobem un tàndem format per Lena Dunham, creadora de ‘Girls’, i la seva col·laboradora, Jennifer Konner.

2 MESOS GRATUÏTS.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain