La Vanguardia - Què Fem

Pombo, l’essència pictòrica

- LAIA ANTÚNEZ

Rocket, una fotografia que ens mostra una instal·lació de jocs infantils abandonada en plena natura, va valer al madrileny Álvaro Sánchez-Montañés el Premi de Fotografia 2017 de la Fundació Vila Casas. Com a resultat d’aquest premi, la Fundació li dedica l’exposició No como el caos al Museu Can Framis, que presenta una sèrie de dotze fotografie­s de paisatge en què l’arquitectu­ra oblidada i la vegetació estableixe­n un diàleg poètic però alhora inquietant. Són imatges en què la natura “s’apropia de la construcci­ó, entrant com a força viva i tornant a reordenar aquell espai que semblava oblidat”, ens explica Glòria Bosch, comissària de la mostra.

Mentre que la figura humana no té cap protagonis­me en les instantàni­es de Sánchez-Montañés, l’absurd es converteix en un element recurrent. És el cas, per exemple, de la fotografia que ens presenta una dutxa-escultura amb forma d’elefant instal·lada en una de les platges de Marina d’Or, a València. Un altre absurd del lleure vacacional, en si mateix. “Tota la seva obra qüestiona la inutilitat o el destí final de certes coses”, diu Bosch.

A banda del nostre país, el fotògraf ha viatjat a una quinzena de destinacio­ns internacio­nals, com Albània o Bulgària, per tal de configurar aquesta sèrie d’imatges, que també es recullen en un llibre que porta el mateix títol que la mostra, i que ens remeten al silenci, la solitud, la introspecc­ió i la decadència. Al Museu Can Framis també trobareu una altra exposició dedicada al barceloní Jorge R.Pombo. Curiosamen­t, ambdós artistes van néixer el mateix any, el 1973, però, a banda d’aquest detall

A sobre, ‘Ducha’, d’Álvaro Sánchez-Montañés. A la dreta, variació de ‘La Pietà dei mendicanti’, de Guido Reni, obra de Jorge R. Pombo. biogràfic, les seves propostes artístique­s transcorre­n per camins molt diferents. Pombo fa anys que reflexiona sobre la pràctica de la pintura. “És un artista molt conseqüent, que des de final de la dècada dels noranta ha viscut immers en un treball d’investigac­ió continu, sempre establint un pont amb el procés creatiu dels grans mestres del passat, com Velázquez, Guido Reni i Tintoretto, però aportant un llenguatge plenament personal i contempora­ni”, apunta Bosch. Un treball a l’oli, amb una tècnica pràcticame­nt fotogràfic­a i amb un llenguatge fet a base d’abstraccio­ns, taques de color, veladures i superposic­ions. “És com si esborrés el quadre per crear una obra nova i totalment diferent”, afegeix.

La mostra Viaje a la esencia de la pintura, comissaria­da per Marie- Claire Uberquoi, recull més d’una vintena d’obres fetes per Pombo en diverses èpoques de la seva carrera: des de les sèries dedicades a les ciutats fins a les variacions de determinad­es obres mestres de l’art, com

La llibertat guiant el poble de Delacroix o El miracle de Sant Marc de Tintoretto.

De fet, coincidint amb el 500è aniversari del naixement de Tintoretto, les variacions de Pombo sobre l’obra de l’artista renaixenti­sta s’exposen a la Scuola Grande di San Rocco, a Venècia. Un exemple de com l’obra d’aquest barceloní és cada cop més coneguda a l’exterior. Preneu nota, perquè tant el de Pombo com el de Sánchez-Montañés són dos cognoms que cal tenir molt en compte.

ÁLVARO SÁNCHEZ-MONTAÑÉS JORGE R. POMBO

MUSEU CAN FRAMIS. ROC BORONAT, 116-126. FINS AL 30/1. HORARI: DE DT. A DS., D’11 A 18H; DG., D’11 A 14H. PREU: 5€. ENTRADA A 2€. • Fundaciovi­lacasas.com

“POMBO ESTABLEIX UN PONT AMB EL PROCÉS CREATIU DELS GRANS MESTRES DEL PASSAT, COM VELÁZQUEZ, GUIDO RENI I TINTORETTO”

JOAN MOREY PER TRIPLICAT Mestre de la performanc­e, el mallorquí Joan Morey presenta la primera part del seu nou projecte ‘Col·lapse’. Es tracta de l’exposició ‘Màquina desitjant, màquina de treball’, que trobareu a la Fabra i Coats i que recorre els seus quinze anys de trajectòri­a. A partir del novembre, el projecte es completarà amb una mostra a l’Hospitalet i la performanc­e ‘Màquina esquizofrè­nica’, en una ubicació encara secreta.

SANT ADRIÀ, 20. BARCELONA. FINS AL 13/1. DE DT. A DS., DE 12 A 20H; DG., D’11 A 15H. GRATUÏT.

• Barcelona.cat/centredart

La Casa Golferichs celebra el bicentenar­i de ‘Frankenste­in’, la cèlebre novel·la de Mary Shelley. Entre les activitats programade­s, a l’Espai de Fotografia Català-Roca trobareu la mostra ‘Melothesia’, amb fotografie­s fetes per Ricardo Guixà, sense càmera i fent servir descàrregu­es elèctrique­s d’alt voltatge. La ciència portada a l’art amb imatges que no us deixaran indiferent­s.

GRAN VIA DE LES CORTS CATALANES, 491. BARCELONA. FINS AL 3/11. DE DL. A DV., DE 17 A 21H; DS., DE 10.30 A 13.30H. GRATUÏT. • Golferichs.org

 ??  ??
 ??  ?? ‘Nueva Ola’, de Joan Morey.
‘Nueva Ola’, de Joan Morey.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain