La Vanguardia - Què Fem

PATUFET, ON ETS?

- LAIA ANTÚNEZ

Aureli Capmany va néixer el febrer del 1868 al barri del Born, fill d’un matrimoni de nouvinguts a Barcelona que regentaven un botiga i un obrador de cistelleri­a. Va tenir la ciutat a l’abast des del seu domicili de la Rambla: l’Orfeó Català, el Liceu, la parròquia del Pi, la plaça de Sant Jaume... Potser per això va tenir una funció tan cabdal en la cultura i la difusió del folklore català.

Enguany es commemora el 150è aniversari del seu naixement amb activitats com la mostra Patufet, on ets?, que ha estat comissaria­da per Montserrat Garrich, responsabl­e també de l’Any Capmany.

Dedicació a la infància

La mostra, dividida en deu apartats, s’inicia amb una pinzellada sobre la seva biografia: els orígens familiars, la seva tasca com a activista cultural, i també com a mestre i arxiver. De fet, va treballar a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, que actualment conserva documentac­ió seva.

El segon apartat es dedica íntegramen­t a la publicació infantil En Patufet, sens dubte, un dels grans projectes de Capmany. El gener del 1904 en va sortir el primer número, que valia cinc cèntims i que a la portada –a la imatge– ja ens avisava que en Patufet faria “una entremalia­dura cada setmana”. Capmany en va ser Portada del primer número de la revista infantil En Patufet. l’editor, director, redactor i administra­dor i la publicació, la primera en català dirigida als més menuts, va mantenir sempre la voluntat d’en- tretenir “tot formant i educant”. A la revista no hi faltaven seccions dedicades a la música i a les rondalles, titulades Cansonetas i Rondalleta­s, respectiva­ment, dos exemples del pes que la cançó –va publicar el Cançoner popular, amb més de cent cançons il·lustrades pels millors dibuixants de l’època– i els contes i romanços van tenir en la seva vida, tal com s’explica al tercer i al quart apartat de la mostra. A banda de publicar rondalles i de parlar-ne en nombroses conferènci­es, Capmany també va ser un gran contaconte­s, amb unes

L’amor per Barcelona

El recorregut continua amb la dansa i amb l’Esbart de Dansaires, del qual va ser fundador l’any 1907, i posteriorm­ent amb les festes, els costums i el folklore, que van ocupar tota la vida del barceloní. De fet, l’any 1951 va reunir tot aquest saber al Calendari de llegendes, costums i festes tradiciona­ls catalanes. També va prestar atenció als jocs i a les joguines, que va emprar en la seva tasca de mestre a la Casa de la Maternitat i Expòsits de la Diputació de Barcelona, com també en altres centres educatius.

Els darrers apartats de l’exposició ens remeten a la seva passió per la història de Barcelona, que el va dur a publicar una llista de textos en què estudiava els monuments, l’urbanisme, les fires, etc. També va escriure sobre la història dels gremis, les confraries i les associacio­ns profession­als, amb una referència especial a rams com el tèxtil i la pastisseri­a. I va demostrar un gust especial per les arts escèniques, ja fos teatre o titelles. Un llegat molt enriquidor per als catalans, petits com en Patufet o grans. PALAU ROBERT. PG. DE GRÀCIA, 107. BARCELONA. FINS AL 20 DE GENER DEL 2019. DE DL. A DS., DE 9 A 20H; DG., DE 9 A 14.30H. PREU: GRATUÏT.

• Palaurober­t.gencat.cat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain