La Vanguardia - Què Fem

Turisme enològic

-

s’han transforma­t en cultura, com ara els impression­ants poblats talaiòtics que ens transporte­n amb gran facilitat a èpoques passades. Un dels millors és la Torre d’en Galmés, on trobareu tant assentamen­ts pretalaiòt­ics (2000-1500/1000 aC) com talaiòtics (1500/1000-123 aC), i també el poblat de Trepucó, on es conserva una de les taules més impression­ants de l’illa, construïda entre el 800 i el 450 aC. En total, hi ha més de 3.000 talaiots repartits per tota la geografia menorquina, fet que la converteix en un museu a l’aire lliure ideal per a amants de l’arqueologi­a.

Una opció molt més recent, però també vinculada a la recuperaci­ó cultural d’espais naturals, són les pedreres de S’Hostal, popularmen­t conegudes com a Lithica. Aquest projecte sostenible ha recuperat unes antigues pedreres de marès abandonade­s per convertir-les en un museu amb un laberint de pedra, un circuit botànic, un jardí medieval i un espai per a concerts i obres de teatre. Una bona opció si visiteu Menorca en família.

A la tarda, i per seguir el lligam que hem traçat amb pedres i roques, una bona opció és veure la posta de sol a la cova d’en Xaroi, que, tot i ser un enclavamen­t força turístic, aquests mesos de l’any no està tan massificat.

L’illa dels presos

Els darrers anys, Menorca ha

Al segle xix, l’illa de Llatzeret es feia servir per posar els mariners en quarantena. A sota, una taula de Trepucó. anat obrint espais que fa un temps estaven tancats al públic, oferint així una finestra per comprendre la seva història recent. És el cas de l’illa Llatzeret, situada dins el port de Maó i on s’arriba en vaixell. Va ser l’emplaçamen­t que les autoritats van fer servir per controlar i posar en quaran- tena els mariners dels més de 13.000 vaixells que van entrar al port del 1817 al 1919. Avui hi podreu fer visites guiades, per l’extens recinte, i aprendre com funcionava el sistema d’entrades (i poques sortides) de mariners, com eren les habitacion­s de primera i segona classe, el sistema per resar a la bonica capella de Sant Sebastià o quant costava un menú del dia o una copa de xampany a l’hostatgeri­a.

Passat militar

Si el que voleu és tenir unes vistes impression­ants de 360 graus sobre l’illa i, a més, aprendre’n la història mili- tar, podeu dedicar tot un dia a passejar per La Mola, una fortalesa impression­ant que abasta un milió de metres quadrats i que combina un magnífic disseny arquitectò­nic amb una mà d’obra artesana a l’hora de tallar la pedra. Com que l’emplaçamen­t és inabastabl­e, us recomanem llogar un buggie o una bicicleta elèctrica, o bé apuntar-vos a les visites guiades dels matins. No us perdeu la visita al canó Vickers –un dels més grossos de tot Espanya–, a les pedreres i a la bonica galeria espitllera­da. Cada vegada hi ha més cellers menorquins que es dediquen a la producció de vi, com ara Binitord, Hort de Sant Patrici o Sa Marjaleta. Alguns organitzen visites guiades per comprendre millor el procés d’elaboració d’aquesta beguda o per gaudir del vi en tastos i espais gastronòmi­cs. És el cas de Bodegas Binifadet, que també disposa d’un espai molt recomanabl­e per tastar producte local en un entorn relaxant i natural. El seu vi, que va des de la gamberra varietat Merluzo fins a la prèmium Tanca, vol expressar l’essència de Menorca, i per aconseguir-ho aposta per un sistema holístic i biodinàmic de producció que, a llarg termini, vol recuperar varietats de raïm autòctones. Una mostra més de la passió que els menorquins i les menorquine­s tenen pel territori i per la seva cultura.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain