La Vanguardia - Què Fem

Homes i bèsties

- ROS

Aviat descobrim que tots se senten lliures per disposar poble tallen les crins dels cavalls. La vocació documental –gairebé etnogràfic­a– de Baño contempla tot això sense impostures dramàtique­s, amb una contenció proverbial, deixant que siguin les preses llargues, els silencis pesants i els rostres fatigats els que expressin veladament allò que els personatge­s no gosen dir en veu alta.

Rostres i silencis

El relat sembla desdibuixa­r-se en un reguitzell d’accions quotidiane­s que es tornen reveladore­s. Sense ostentacio­ns estilístiq­ues, el cineasta aconseguei­x que l’espectador copsi el neguit existencia­l d’una dona acostumada a anar al trot que d’altres li marquen.

Si sou d’aquells espectador­s que busquen experiènci­es autèntique­s, allunyades del càlcul habitual de la indústria cinematogr­àfica, no heu de deixar escapar aquesta rara avis cinèfila, que a estones recorda el to aspre dels relats rurals de Robert Bresson o, fins i tot, alguns MartelENRI­Cllec,mostralacr­isiexisten­cialdelavi­dadelaCarm­e.Elseufilms­deLucrecia. de la Carme (excel·lent María desig d’abandonar la feina

Vázquez), la introspect­iva proen un forn de pa per anar a tagonista que viu en un poble treballar a Vigo topa de sede Galícia amb el seu pare i guida amb l’oposició de l’enque, després de la mort de la torn, fins i tot d’un cap que mare, rep la visita del germà, no dubta a intimidar-la físiacompa­nyat de la seva dona. cament. El director estableix una subtil analogia entre la manca de llibertat de la dona i la rapa das bestas, festivitat en la qual els habitants del No hi ha dubte que el cinema espanyol més inquiet es troba al marge de la indústria. Després de Con el viento, de Meritxell Colell, arriba a la cartellera una altra petita joia de bon cinema heterodox que convé no deixar escapar.

Trote, primer llarg de Xacio Baño rodat íntegramen­t en ga-

TROTE

●●●● ●

DIR.: XACIO BAÑO. GÈNERE: DRAMA. INT.: MARÍA VÁZQUEZ, CELSO BUGALLO, DIEGO ANIDO, TAMARA CANOSA, MICHAEL NYQVIST, PETER SIMONISCHE­K, MARTIN BRAMBACH, GUIDO DE CRAENE. PAÍS: ESPANYA. ANY: 2018. DUR.: 83 MINUTS.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain