La Vanguardia - Què Fem

Essaouira, el refugi perfecte

- NEUS DURAN

Un fort vent alisi que revitalitz­a, despentina i porta olors de peix a la brasa, salnitre i espècies sol ser el comitè de benvinguda que rep el viatger que arriba a Essaouira. De soroll de fons, gairebé invariable­ment, el fort xivarri de les gavines. I de rebre viatgers en sap molt, la que va ser Mogador per als portugueso­s. Hi arribaven caravanes de mercaders carregades de sal, vori –o esclaus– procedents de Tombouctou, de camí cap a Europa. Molt menys benvingude­s eren altres visites, com les de pirates i corsaris, que van obligar a fortificar-la.

Les darreres dècades, són pintors, escultors, músics, surfistes i escriptors arribats de tot el món –predominen els francesos i els belgues– els qui s’han refugiat en aquesta ciutat que és a la vegada un rellevant port pesquer i un centre artesanal i turístic. Onades, inspiració o potser un mateix: cadascú hi busca alguna cosa, a Essaouira.

L’antiga Mogador és una alternativ­a molt refrescant a la densa i caòtica Marràqueix.

Molts visitants hi arriben des de Marràqueix, a 173 km, per passar-hi un dia d’excursió. La glopada d’aire fresc que suposa aquesta ciutat portuària i relaxada venint de la frenètica Ciutat Roja fa penedir més d’un de no fer-hi nit.

Despertar en un ‘riad’

Una jornada rodona a Essaouira pot començar despertant-vos en un dels molts riads amb encant i agafant energies amb un esmorzar abundant al pati o a la terrassa, amb creps amb mel i formatgets locals, pa berber, dàtils... i, sobretot, suc. I és que no sabem quin gust tenia el nèctar que alimentava els déus de l’Olimp, però es devia assemblar molt als fresquíssi­ms sucs de taronja que es poden prendre aquí. L’oferta d’allotjamen­t és abundant. Si sou uns enamorats de les piscines, Heure Bleue Palais, a la Medina, en té una a la terrassa amb vistes espectacul­ars. Riad Maison Du Sud, del segle i Dar Liouba, la casa d’un antic imam, són dos dels riads més cèntrics i recomanabl­es.

El millor és oblidar el mapa –i no diguem el cotxe, que aquí només fa nosa– i llançar-se a recórrer la Medina, patrimoni de la humanitat per la Unesco des del 2001 i envoltada d’imponents portes de pedra ( babs). Aquí, el vent no bufa tan fort però es continua fent notar als carrerons plens de quadres de colors cridaners, on predomina l’estil fauvista, que contrasten amb els blancs i blaus i les portes llaurades de les cases del barri vell. Hi trobareu un munt de galeries d’art, perquè a la ciutat hi viuen importants escultors i pintors del país, i molts exposen al carrer. A tot arreu, carretes estirades per mules avancen entre la gent.

Orientar-s’hi és més fàcil del que pot semblar a primera vista. Des de Bab Doukkala, la porta nord, una sèrie de carrers van fins a la plaça central, Moulay Hassan, davant del mar, on trobareu un dels establimen­ts més populars de la

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain