La Vanguardia - Què Fem

Curiositat­s

-

ELS ESCLAUS DE DAENERYS

Són molts els directors de cinema que han triat Essaouira com a escenari. Entre les produccion­s que s’hi han rodat, destaquen l’‘Otelo’ d’Orson Welles, ‘Alexandre Magne’, ‘Lawrence d’Aràbia’ i ‘Gladiator’. També va ser el regne d’Astapor a ‘Juego de Tronos’, on Daenerys Targaryen comprava l’exèrcit d’esclaus ‘d’elit’ amb els quals pretenia recuperar el tron de Westeros.

UN BLAU AMB TRAMPA

Qualsevol observarà que entre els vaixells del port domina absolutame­nt un color: el blau. L’explicació és que els mariners els pinten amb aquest to molt semblant al color del mar per confondre les sardines i poder pescar-ne més.

DE L’ELECTRÒNIC­A A L’ÈTNICA

Els qui visitin aquesta destinació al juny, potser coincidira­n amb el Festival de Música Gnawa, que atreu músics de tot el món i unes 450.000 persones l’any. A l’octubre, en canvi, és el torn del MOGA, festival de música electrònic­a, i de les Nuits Photograph­iques.

LA PORPRA DELS ROMANS

A les petites illes Purpúries, davant d’Essaouira, els romans hi van instal·lar una fàbrica de tint porpra, que extreien dels mol·luscs de les roques, d’aquí el nom de les illes. També hi ha encara les ruïnes d’una gran presó de finals del segle

El vent alisi fa que Essaouira sigui un bon lloc per als surfistes d’arreu. A sota, un te tradiciona­l marroquí. ciutat, Bab Laachour Café. Sempre hi ha músics tocant en directe, i fins i tot acròbates, i molt d’ambient, i des de la terrassa superior gaudireu de vistes del port i de la plaça.

Venedors menys insistents

Al migdia, el millor és anar al port per degustar peix a la planxa o fregit, que faran davant vostre entre fumerades i davant dels ulls atents de desenes de gats i gavines, a l’aguait d’arreplegar alguna peça. Per uns 5 euros us podeu atipar de peix, i us trobareu amb l’agradable sorpresa que els venedors són força menys insistents que a Marràqueix. A molts us fascinarà observar com construeix­en vaixells de fusta amb tècniques tradiciona­ls.

A les platges, amplíssime­s i plenes de surfistes, es pot començar la tarda amb un passeig en dromedari. Una altra opció és embarcar-se en un bot per descobrir la ciutat des del mar rodejant les illes Purpúries, on hi ha una reserva ornitològi­ca amb gavines i falcons Elionora, que es poden veure d’abril a octubre.

Si preferiu sortir de la ciutat, es poden fer rutes en quad per les dunes dels voltants, o bé apuntar-se a una excursió a les vinyes de Val d’Argan per fer un tast de la dotzena de vins que s’hi produeixen, i fins i tot recórrer les vinyes a cavall i gaudir també, en algun dels cellers, d’un àpat tradiciona­l marroquí.

Precisamen­t si després, quan torneu a Essaouira, voleu dedicar un temps a les compres, els vins rosats i blancs són una de les especialit­ats que podeu adquirir. També destaquen l’oli d’argània, l’orfebreria de plata, amb peces que combinen nacre, os i eben, i les catifes del Haus, d’intrigants dibuixos i amb un vermell intens de fons. Si us canseu, és ple de locals on prendre un te tot escoltant música gnawa.

Tagín amb música en viu

Les altures de la muralla són un bon lloc des d’on gaudir dels colors del vespre. Si opteu per la Skala du Port, a més de les vistes a l’interior trobareu antics canons de bronze que històricam­ent van protegir la ciutat.

Per sopar, un capritx a base de marisc al Riad Restaurant Zahra Grill, un rap amb safrà a l’Atelier aux Aromes o delícies vegetarian­es al Triskala Café. O encara millor, un tagín boulettes de sardine al Restaurant Café des Arts tot escoltant música en directe i tancar la jornada amb unes cerveses a la terrassa del Taros Cafè, molt freqüentad­a per windsurfer­s.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain