La Vanguardia - Què Fem

Prometem estar-te agraïts

ROSENDO POSA PUNT FINAL A LA SEVA TRAJECTÒRI­A AMB DOS CONCERTS, AQUEST CAP DE SETMANA, AL SANT JORDI CLUB

- ORIOL RODRÍGUEZ

Figura fonamental en la història del rock estatal, Rosendo s’acomiada dels escenaris amb la gira

Mi tiempo señorías.... Últim tour de l’entranyabl­e músic del barri de Carabanche­l, que fa la darrera escala, i per partida doble, a Barcelona. Després dels dos concerts al Sant Jordi Club del dissabte 22 i l’endemà, diumenge 23, Rosendo penjarà la guitarra.

Inicis amb gust de maduixa

El jove Rosendo Mercado era estudiant d’Enginyeria a la reputada escola ICAI. Però tot allò se li feia tremendame­nt avorrit. El que realment li agradava era tocar la guitarra. No s’ho va pensar dues vegades. Quan va començar a ingressar uns pocs calés amb el seu grup, va deixar els estudis i es va abocar de ple al rock. Es deien Fresa i, principalm­ent, feien versions d’èxits del moment en tota mena de saraus. Fins que va començar a quedar-se penjat de bandes més dures, com Jethro Tull, Cream, Deep Purple, Status Quo, Thin Lizzy o Black Sabbath. Una època en què, a més, se’ls va unir el cantant José Carlos Molina. Van passar a dir-se Ñu i la cosa ja va prendre una dimensió considerab­le.

El servei militar obligatori va carregar-se la trajectòri­a de moltes bandes. Els primers Ñu van ser un d’aquells grups. Pitjor encara, quan va tornar de la mili, la relació entre Rosendo i José Carlos Molina va anar cada dia a pitjor. Situació del tot insostenib­le, el segon es quedaria amb Ñu i el primer formaria Leño amb el baixista i també membre de Ñu Chiqui Mariscal (poc després, tornaria amb Molina i el seu lloc l’ocuparia Tony Urbano) i el bateria Ramiro Penas. Es convertiri­en en una de les bandes fonamental­s del que es va anomenar rock urbà, és a dir, el rock dur practicat durant els últims anys del franquisme i la transició per les bandes sorgides a l’extraradi de les grans ciutats.

Disparant pa de figa

Banda imprescind­ible del rock estatal, Leño va tenir un recorregut existencia­l de tan sols cinc anys, el període transcorre­gut entre el 1978 i el 1983. Amb tot, van tenir temps d’enregistra­r tres discos d’estudi: l’imprescind­ible debut homònim del 1979, Más madera (1980), i ¡Corre, corre! (1982) i En directo (1981), discografi­a que l’any 2006 s’ampliaria amb el també disc en viu Vivo’83. I aleshores, creient que, segons paraules seves, artísticam­ent havien arribat a un carreró sense sortida, finalment es van separar.

Debut en solitari

A causa d’uns problemes legals amb l’antiga casa discogràfi­ca de Leño, el debut en solitari de Rosendo va haver d’ ar dos anys, però l rició no va p s impactant a Alemanya per un clàssic d’aquells anys en aquestes tasques com Carlos Nerea, Lo por i in que esdevindri­en himnes instantani­s particular­s, com Agradecido, Pan de higo i la mateixa Loco por incordiar. Fidel a aquell rock dur com el formigó i amb regust d’asfalt i claveguera­m de ciutat dormitori, Rosendo, orgullós proletari de la guitarra distorsion­ada, firmaria des d’aleshores una de les trajectòri­es més honestes del rock facturat a la península. Una carrera que aquest cap de setmana arriba al final amb el concerts que, amb totes les entrades exhaurides des de fa setmanes, oferirà aquest dissabte i diumenge al Sant Jordi Club de Barcelona.

ROSENDO

ESTIL: ROCK. SANT JORDI CLUB. PG. OLÍMPIC, 5-7. ESPANYA (L1, L3). DISSABTE 22 I DIUMENGE 23, A LES 21H. PREU: ENTRADES EXHAURIDES.

m al

 ?? FOTO: JUAN PÉREZ-FAJARDO ?? Rosendo, boig per tocar els nassos per última vegada.
FOTO: JUAN PÉREZ-FAJARDO Rosendo, boig per tocar els nassos per última vegada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain