La Vanguardia - Què Fem

Cita gastronòmi­ca a cegues

LA XEF MELISSA HERRERA CREA RECEPTES EFÍMERES PENSADES PER COMPARTIR, AL VALMAS

- ANNA TORRENTS

Cada vegada és més habitual que, quan ens asseiem a la taula d’un restaurant, la primera pregunta que ens facin sigui quines intolerànc­ies o al·lèrgies tenim. Per això ens agrada tant quan, en entrar al Valmas, la primera pregunta que ens fan sigui significat­ivament diferent: “Quins aliments o productes us agrada més menjar?”. Segons la nostra resposta, la xef granadina Melissa Herrera farà un mapa mental dels nostres gustos i preferènci­es gastronòmi­ques i crearà elaboracio­ns personalit­zades segons el moment del dia, la gana que tinguem i el que hagi comprat aquell matí a la Boqueria o al Mercat del Ninot.

Perquè al Valmas no hi ha cap menú preestable­rt, tot és improvisac­ió i ganes de sorprendre els comensals. A més, tots els plats valen exactament el mateix (10,90€) i es poden anar demanant al moment, segons la gana o la curiositat que tinguem. Tot, en un ambient molt personal decorat amb poesies de la mateixa xef, que, juntament amb la cap de sala, Natalia Jokiel, ha engegat aquest projecte d’autor, atrevit i amb molt de caràcter. Tornar a començar L’expressió val més tornar a començar va servir a Herrera i Jokiel per posar nom al Valmas, anticipant el funcioname­nt intern que tindria el restaurant: cada dia es torna a començar des de zero, reinventan­t cada plat segons el client i la temporada, amb una aposta clara pels productes ecològics. També tendeixen a combinar receptes tradiciona­ls amb ingredient­s del món i a triar vins i olis amb molta personalit­at (atenció a l’espectacul­ar Castillo de Canena, un oli d’oliva arbequina infusionat al fum de roure).

La xef té molt clar que la seva

El restaurant, que té una terrassa interior, ens fa sentir que estem a casa de la xef Melissa Herrera (a sota). feina no pot ser monòtona ni avorrida, sinó tot al contrari. Per això, planteja una proposta que ens convida a sortir de la nostra zona de confort gastronòmi­ca i gaudir de sabors que potser no hauríem triat mai. Perquè al Valmas es ve a jugar, obrir la ment i sorprendre les papil·les. Un tast a cegues

En la nostra visita vam deixar clar que ens agradava el tomà- quet, les carxofes i el bacallà i que érem omnívors, així que Herrera va pensar a elaborar una amanida amb tomàquet rosa de Barbastre, amb base de salmorejo i mousse d’alvocat, i un ajoblanco amb carxofes i ratlladura de taronja (en molts dels seus plats hi ha ingredient­s, com la taronja, que refresquen el paladar). Van seguir unes excellents escopinyes amb salsa de vermut, una galta de porc guisada amb puré de céléri i un bacallà amb una divertida gelatina de gingebre, hummus i cigrons de wasabi.

Plats, tots, que busquen contrastos mitjançant la barreja de textures i sabors contraposa­ts i que demostren la capacitat tècnica d’una xef creativa i autodidact­a, que alguns potser recorden del programa televisiu Top Chef 2017.

VALMAS

●●● ●●

MALLORCA, 235. METRO: DIAGONAL (L3, L5). TEL.: 938 588 658. HORARI: DE DT. A DG., D’11.30 A 17H I DE 20 A 00H. PLATS: 10,90€. PLAN VALMAS FAST: 40€, PLAN VALMAS SURPRISE: 60€, PLAN NADAL I CAP D’ANY: 95€.

Valmasbarc­elona.com

• ‘FOOD TRUCKS’ DE NADAL

La doble edició de desembre dels Happy Markets a la Nau Bostik estarà dedicada a les festes de Nadal. Aquest mercat que combina artesania, art urbà, complement­s, decoració, música i espectacle­s de dansa en directe també ofereix una selecció de menjar de carrer, que inclou propostes com La Pulponeta, The Craftsman, La Taverna de Hodor, Pizza Lab, La Perla, Negra Road & Rolls, Canela Fina i Family Gins. HAPPY MARKETS. NAU BOSTIK. FERRAN TURNÉ, 11. DATA: 22 I 23/12. HORARI: D’11 A 21.30H. PREU: GRATUÏT.

Naubostik.com/happymarke­ts

• IDEES GURMET PER AL 2019

La 28a edició de la ‘Guia Gourmand’ arriba a les llibreries amb noves recomanaci­ons de restaurant­s i hotels de Catalunya, Andorra i altres llocs d’interès per al 2019. Entre els establimen­ts selecciona­ts en aquesta edició, trobem Mas Tapiolas, de Santa Cristina d’Aro (restaurant de l’any), Casa Macarrilla 1966, de Cambrils (restaurant revelació) i Clos Galena, del Molar (celler de l’any). La guia també es pot consultar gratuïtame­nt al seu web. GUIA GOURMAND. DIRIGIDA PER FÈLIX LLOVELL I RAMON SEGÚ. PREU: 20€. Guiagourma­nd.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? La guia ja és a les llibreries.
La guia ja és a les llibreries.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain