La Vanguardia - Què Fem

Messianism­e o redempció

-

d’origen ha estat la inspiració de rondalles morals com La decisión (2017), que es va estrenar el 2017 i que ara arriba a les nostres pantalles. La primera escena, ambientada a l’Estació Central de Bagdag el dia de la seva reobertura oficial, el 2006, planteja un contundent dilema exis- tencial. La protagonis­ta, una jove terrorista suïcida interpreta­da amb convicció per Zaarah Ghandour, sembla dubtar de si prémer el detonador o no.

Al seu voltant, es despleguen diverses històries humanes que ella observa concentrad­ament. La trobada atzarosa amb un venedor anomenat Salam varia el previsible curs dels esdevenime­nts. El dilema entre el messianism­e o la redempció personal prosseguei­x a través de la interacció d’aquests dos éssers humans ben diferents.

L’horror i l’atzar

Al Daradji filma tota aquesta evolució dramàtica de manera convincent. La posada en escena és més aviat clàssica, però això no impedeix que transmeti una inesperada versemblan­ça que l’emparenta amb el cinema del neorealism­e. La forma com la càmera, a l’inici, passa d’un personatge a un altre també recorda el punt de vista panòptic dels primers films d’Alejandro González Iñárritu o, fins i tot, de Quentin Tarantino.

El film evita la temptació de psicoanali­tzar la protagonis­ta. El director prefereix lliurar-nos una descripció acurada de les accions i el seu estat emocional que acaba sent molt més reveladora. El xoc entre el determinis­me i l’atzar serveix per oferir un fresc d’una societat que lluita per mantenir una relativa normalitat malgrat la freqüent irrupció de l’horror.

LA DECISIÓN

www ww

DIR.: MOHAMED AL DARADJI. GÈNERE: DRAMA. INT.: ZAHRAA GHANDOUR, AMEER JABARAH, BENNET DE BRABANDERE, ALI AL KHASSAF, IAMEN LAEIBI MAHDI. PAÍS: IRAQ. ANY: 2017. DUR.: 82 MINUTS.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain