La Vanguardia - Què Fem

Cap d’any a ritme de hip-hop

MALA RODRÍGUEZ ENCAPÇALA EL CARTELL DE LA PRIMERA EDICIÓ DEL BIOCAP, QUE SE CELEBRA A FIRA DE BARCELONA

- ORIOL RODRÍGUEZ

La nit de Cap d’Any ja té un festival, el Biocap, un esdevenime­nt que se celebrarà a Fira Barcelona-Gran Via amb Mala Rodríguez com a reclam principal d’un cartell en què també destaquen noms com Zoo, Iseo & Dodosound, Talco, Mafalda i Doctor Prats. Un festival que neix amb una clara voluntat sostenible –tot el que s’hi consumirà serà 100% ecològic– i que també disposa d’una comissió de gènere encarregad­a de la comunicaci­ó, la formació de treballado­rs i la coordinaci­ó d’un punt lila per a la prevenció d’agressions masclistes.

Luxe ibèric

Gran dama del hip-hop en castellà, feia cinc anys que Mala Rodríguez guardava silenci editorial i dos que no trepitjava un escenari barceloní. L’artista va irrompre com un cicló amb Lujo ibérico (2000), un disc que encara ara, gairebé vint anys després de publicar-se, és fonamental en la història del hip-hop estatal. Rol prepon- derant en el joc de les rimes que mantindria amb Alevosía (2003), Malamarism­o (2007), Dirty Bailarina (2010) i Bruja (2013). La rimadora de Jerez de la Frontera, la primera que es va atrevir a barrejar les formes del hip-hop amb la tradició flamenca, ha posat fi al seu silenci artístic.

Militància feminista

Allunyada durant cinc anys de la roda de la indústria musical per gaudir de l’experiènci­a de la maternitat, Mala Rodríguez ha reaparegut aquest 2018 amb Gitanas i Contigo, el primer un tema de rap directe i una lletra carregada de militància feminista; el segon, una creació molt més melòdica, per instants propera al llenguatge del pop. Dos temes que destaquen com l’avanç del seu imminent nou llarga durada.

Sense que hagin transcendi­t encara ni el títol ni la data de llançament, La Mala ha enregistra­t la seva sisena entrega discogràfi­ca els darrers mesos entre Madrid, Mèxic i Los Angeles. Una obra de la qual desvelarà molt més del que ja coneixem al seu concert al Biocap, festival del qual és la inqüestion­able cap de cartell.

No només la mala

Descobrir els nous temes de la rapera andalusa no és, però, l’únic al·licient per decidir-se a menjar-se el raïm al Biocap. Juntament amb Mala Rodríguez, la programaci­ó del nou festival barceloní amaga bona part dels grups de referència de la música urbana tant de casa com internacio­nal.

Seran més de dotze hores de música repartides entre dos escenaris on, de ben segur, destacaran els concerts que oferiran, entre d’altres, els catalans Doctor Prats, La Sra Tomasa i Balkan Paradise Orchestra, els valencians ZOO i Mafalda, els italians Talco i els navarresos Iseo & DodoSound.

BIOCAP

ESTIL: HIP-HOP, MESTISSATG­E. FIRA DE BARCELONA-GRAN VIA. AV. DE JOAN CARLES I, 64. FIRA (L9 SUD). DILLUNS 31, A PARTIR DE LES 18H. PREU: 49€ PREU ÚNIC. Biocap.cat

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain