La Vanguardia - Què Fem

A l’interior del volcà

LOLITA FLORES ES TRANSFORMA EN FEDRA AL TEATRE ROMEA I S’ENFRONTA COMBATIVAM­ENT AMB LA DESOLACIÓ DE LA PASSIÓ NO CORRESPOST­A

- RAMON OLIVER

eu ra st u Ho diu la mateixa Fedra, en aquesta nova versió de la seva història amb la qual Paco Bezerra s’afegeix a la llarga llista d’autors que, des d’Eurípides fins a Espriu, passant per Sèneca i Racine, fa mil·lenis que ens expliquen aquesta tragèdia passional. Diu Fedra que l’amor és una trampa; una guerra que no es guanya mai. Que et dóna molt poc i t’ho treu tot. Que hauria d’estar prohibit. Que transforma els que el pateixen –ella mateixa n’és un bon exemple– en veritables pertorbats; malalts perillosos que, perseguint el seu

t miratge, sembren l’horror i la destrucció al seu pas. És clar que Fedra ha tingut doble mala sort, a l’hora d’enamorar-se fins al moll de l’os: no només s’ha quedat penjada del fill del seu marit, el rei (que ja és prou greu), sinó que a sobre ho ha fet d’una persona que rebutja amb veritable fàstic aquesta sensualita­t que a ella li surt per tots els porus: Hipòlit, en el text de Bezerra, ha fet de la castedat una veritable militància.

No és estrany, doncs, que Fedra acabi construint una metàfora entre el que passa dins seu i el que passa amb un volcà abans que entri en erupció: l’aparent calma ex- terna va plena de negres presagis, i entre les esquerdes de la muntanya ja es pot sentir el foc que crema per dins.

El que no es diu es podreix

Per cert, que el volcà de Bezerra (considerat un potent representa­nt del nou teatre espanyol) pel qual es mou una Lolita Flores cada cop més ficada en l’ofici d’actriu va causar estralls al festival de Mèrida, on aquest espectacle es va rebre amb entusiasme. Acostumat a tractar temes tan urgents com la persistènc­ia de l’homofòbia i del masclisme o el drama de la immigració forçada, aquest autor (que se sent tan proper a Sòfocles com a García Lorca o Lluïsa Cunillé) ha volgut que la seva Fedra lluités més activament que mai pel seu desig. Que ho tingui tot perdut no significa que es resigni al silenci: també és ella la que afirma que les paraules que no es pronuncien s’acaben convertint en podridura interna.

Bezerra treu ràpid Fedra de l’estat de depressiva tristesa amb què se’ns presenta inicialmen­t, per presentar-la, segons les pròpies paraules, com algú a qui no li fa por el combat emocional i que no sent cap mena de culpa a l’hora d’exteriorit­zar el seu amor. Aquesta Fedra (a diferència, per exemple, d’aquella altra que se suïcida després de llançar terribles acusacions) no busca la tragèdia, encara que sàpiga que, inevitable­ment, li tallarà el pas. Albert Tola i la companyia Nigedo ens embarquen en aquell mateix vaixell que, els dies de la Guerra Civil, va salpar cap a la mexicana ciutat de Morelia carregat amb uns passatgers ben peculiars: 456 fills de republican­s que iniciaven un viatge ‘de colònies’ que s’acabaria convertint en un viatge de per vida. I, al llarg d’una travessia com aquesta, no és estrany que els jocs infantils puguin adquirir connotacio­ns macabres. TEATRE TANTARANTA­NA. DATA: FINS AL 20 DE GENER. HORARI: DE DC. A DS., 21H; DG., 19 H. PREU: 12-21€.

45% DE DESCOMPTE. Tantaranta­na.com

• AMANDA T

No sé pas si Amanda Todd s’havia llegit la popular novel·la de Jay Asher ‘Per tretze raons’. Però, com la protagonis­ta d’aquell relat, convertit recentment en aplaudida sèrie televisiva, també l’Amanda va voler explicar (en el seu cas, pujant un vídeo a YouTube) el terrible ‘bullying’ que la va portar a penjar-se quan només tenia 15 anys. I és que, com ens recorda Àlex Mañas, sovint les xarxes socials van ben plenes d’assetjamen­t amb efectes que poden resultar letals. TNC. DATA: DEL 10 AL 20 DE GENER. HORARI: DS., 20H; DG., 18H. PREU: 10-20€.

Entradasde­vanguardia.com

AL SOSTRE

No cal viatjar fins a Roma per visitar la Capella Sixtina. Millor encara: aquesta obra de Nigel Planer ens permetrà conèixer el secret més ben guardat de tan magnífic fresc pictòric mentre encara s’està creant davant nostre, i comprovar que potser Miquel Àngel no va ser l’únic responsabl­e de tanta genialitat. També la història de l’art està farcida d’herois anònims que s’han quedat sense gaudir dels seus quinze minuts de fama. ESCENARI BROSSA. DATA: DEL 9/1 AL 3/2. HORARI: DE DC. A DS., 20.30H; DG., 19H. PREU: 13.20€. 25% DE DTE.

Escenaribr­ossa.cat

• PERFECT (BY) DAY

Després d’haver triomfat amb un text tan carregat de connotacio­ns dramàtique­s com el d’‘A.K.A.’, Daniel J. Meyer es relaxa una mica amb aquesta obra de teatre per convidar-nos a una festa d’aniversari en la qual tot serà comèdia. A l’escenari de la Sala Atrium trobarem un grup de joves actors que han passat per l’escola AULES, dirigida per Daniel Anglès, ficats en aquesta ocasió en la pell d’un grup d’amics a punt de rebre noves i insòlites incorporac­ions. SALA ATRIUM. DATA: DEL 10 AL 13 DE GENER. HORARI: 20.30H; DIUMENGE, 18.30 I 21H. PREU: 9,50-12€.

Teatrium.cat

 ?? FOTO: J. MORALES ?? La Fedra de Lolita, apassionad­a per l’Hipòlit de Cabezas.
FOTO: J. MORALES La Fedra de Lolita, apassionad­a per l’Hipòlit de Cabezas.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain