La Vanguardia - Què Fem

La reina de l’hivern

LA TÒFONA NEGRA ENTRA EN LA TEMPORADA ALTA TREPITJANT FORT

- NATALIA COSTA

La Tuber melanospor­um és, d’entre totes, la tòfona més apreciada, i estem d’enhorabona perquè l’hivern és el seu moment de màxima esplendor. Sota els boscos freds i humits, especialme­nt els de la Catalunya central, i concretame­nt entre les arrels de roures, alzines i avellaners, creixen aquests fongs subterrani­s en forma de tubercle rugós. També coneguda com a tòfona del Perigord i molt més aclamada que la versió estiuenca (la tòfona blanca), la tòfona d’hivern creix de manera silvestre i ho fa de negre rigorós amb un interior travessat per venes blanques. Però l’aspecte no és realment important, sinó que l’aroma i el gust són el que fan de la tòfona un sant grial molt ben amagat. I és un enigma per la seva versatilit­at culinà- ria, coneguda de fa segles, ja que combina a la perfecció amb un ampli ventall de suggerimen­ts, com la pasta, però també ho fa de meravella amb la carn, les pizzes, el risotto, el foie i els ous escalfats. Hi ha qui encara va més enllà en l’experiment­ació i situa aquest ingredient als plats dolços i també en plats freds, tan allunyats de la tradició calenta i salada que caracterit­za aquest plat hivernal. El consum d’aquest ingredient deliciós comença el 15 de novembre i va in crescendo fins al 15 de març. No el deixem escapar!

En entrants i plats freds

Tot i que la tòfona s’associa a plats calents i de ple hivern, també es pot integrar en suggerimen­ts d’allò més inèdits, com poden ser amanides i entrants freds. És el cas de Maná 75, un restaurant especialit­zat en paelles del cuiner Xavier Sender, excol·laborador de Martín Berasategu­i. Aquest establimen­t, que a priori no seria precisamen­t el temple de la tòfona, té amagada una sorpresa d’allò més intensa: una ensalada russa trufada capaç de ser més protagonis­ta que els seus arrossos Señorito. La maionesa es fon amb el gust de tòfona gràcies a una recepta que integra

 ??  ??
 ??  ?? El caneló de tòfona i formatge Tou dels Til·lers elaborat per Nandu Jubany (FOTO: CARLOS GARRALAGA). A sota, l’ensalada russa del Maná 75 (FOTO: IGOR VAROBEY).
El caneló de tòfona i formatge Tou dels Til·lers elaborat per Nandu Jubany (FOTO: CARLOS GARRALAGA). A sota, l’ensalada russa del Maná 75 (FOTO: IGOR VAROBEY).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain