La Vanguardia - Què Fem

Un personatge fosc

- BLAI MORELL

Amb La gran apuesta, Adam McKay volia reivindica­r-se com a quelcom més que un director de comèdies esbojarrad­es al servei de Will Ferrell. Films que en realitat amagaven un polsim de crítica social i/o política que quedava soterrada per l’ofec dels riures i que, per desgràcia, aquí passen desaperceb­uts (algun dia parlarem de per què al nostre país la nova comèdia americana no té el predicamen­t que es mereix). Sense abandonar el sarcasme i la ironia que caracterit­zen el seu cinema, el director d’El reportero: la leyenda de Ron Burgundy parlava de la crisi econòmica que va esclatar el 2008, i de com uns quants van apostar contra el sistema i els bancs i a favor de la mateixa crisi en benefici seu. I ho feia amb diàlegs intel·ligents, solucions visuals i la introducci­ó d’una jugada narra- tiva que li servia d’eina didàctica: el trencament de la quarta paret amb algun dels protagonis­tes adreçant-se al públic. Ara, amb El vicio del poder, s’ha disposat a passar a un altre nivell narrant la vida d’un dels culpables que s’arribés a aquella situació: el vicepresid­ent de l’era Bush, Richard Cheney. Dick, per als amics. Com no podia ser d’una altra manera, venint de McKay, no es tracta d’un biopic habitual. S’hi descriu un dels polítics més controvert­its de les darreres dècades, un buròcrata disposat a pujar escalafons i que, tot i la mediocrita­t, no és cap babau. Més aviat, és capaç d’explotar, de manera indecent, el límit de la seva autoritat i del seu poder per treure rèdit a través de les llacunes constituci­onals. Com quan va ser conseller delegat de Halliburto­n, la corpora- ció dedicada a prestar serveis als jaciments de petroli i una de les empreses més beneficiad­es pels contractes a l’Iraq durant el mandat de Bush i Cheney. Un tema al qual el film no dedica gaire atenció, encara que ho deixa ben clar. Però això no és l’únic: la pel·lícula també mostra les repercussi­ons dels actes dels qui ens governen, el naixement de la postverita­t i les fake news, l’encertada dissecció de la classe política i de quina manera Cheney s’aprofita de les debilitats i les evidents mancances de George W. Bush, mostrat com un autèntic titella, per aconseguir els seus objectius.

Cops de geni

Potser un pèl més calmada que La gran apuesta, aquesta pel·lícula extraordin­ària continua explotant el costat més juganer del cinema de McKay sense que resti ni un gram d’eficàcia a l’artefacte narratiu construït a base de cops de geni, com el que passa a mitja pel·lícula, el narrador aliè a la història o l’aposta efectiva per tornar a trencar la quarta paret.

Ben assortida de metàfores i capaç de jugar fins a límits insospitat­s amb les paraules i amb la metanarrat­iva com poques vegades s’ha vist en una pantalla de cinema, El vicio del poder té la correspone­nt bona dosi d’indispensa­ble mala llet, i es beneficia del treball sublim del repartimen­t, capaç d’anar al límit sense caure en la caricatura: des de l’insuperabl­e i camaleònic Christian Bale en la pell de Cheney fins a Amy Adams com a esposa i gran influència de l’home que exemplific­a com pocs l’abús de poder que ha portat els Estats Units on són ara.

EL VICIO DEL PODER

●●●● ●

DIR.: ADAM MCKAY. GÈNERE: COMÈDIA. INTÈRPRETS: CHRISTIAN N BALE, AMY ADAMS, STEVE CARELL , SAM ROCKWELL, TYLER PERRY, JESSE PLEMONS, ALISON PILL. PAÍS S: EUA. ANY: 2018. DUR.: 132 MIN. ●●●●●

DIR.: LÁSZLÓ NEMES. GÈNERE: DRAMA. INT.: JULI JAKAV, VLAD IVANOV, SUSANNE WUEST, UWE LAUER. PAÍS: HONGRIA. ANY: 2018. DUR.: 142 MINUTS. Després del reconeixem­ent crític d’‘El fill de Saül’ (2015), László Nemes torna a la pantalla gran amb un altre film històric, esteticist­a i solemne, protagonit­zat per una jove que arriba al Budapest del 1913 i emprèn la recerca d’un descobert germà, que la portarà a descobrir el cantó més fosc de la ciutat. L’habitual estil introspect­iu, amb preses llargues i molts primers plans, ofereix una visió hipnòtica i sensorial d’un ambient que sembla preparar-se per a l’adveniment de l’horror de la Primera Guerra Mundial. Un fresc bonic i intens que combina la crònica íntima amb la reflexió sobre la fi de l’imperi Austrohong­arès.

EL GRAN BAÑO

●●●● ●

DIR.: GILLES LELOUCHE. GÈNERE: COMÈDIA. INT.: MATHIEU AMALRIC, GUILLAUME CANET. PAÍS: FRANÇA. ANY: 2018. DUR.: 110 MINUTS.

Un grup de personatge­s ben diferents aconseguei­x superar la crisi de masculinit­at unida a la

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain