La Vanguardia - Què Fem

Dos rivals irreconcil­iables

- NEUS DURAN

Què tenen en comú els primers llenguatge­s de programaci­ó, la Revolució Industrial, la lluita històrica per aconseguir el vot femení a Europa o els luxosos Rolls-Royce? Doncs que tots han nascut a Manchester. Més que casualitat, és un indicador de l’energia efervescen­t que recorre aquesta ciutat anglesa, a només dues hores en tren de Londres, que amaga molt més del que sembla a primera vista. Qui se la imagini com una urbs grisa plena de fàbriques, que ho oblidi. La seva eclèctica arquitectu­ra i un panorama musical en ebullició enamoren.

Però, per damunt de tot, si per alguna cosa destaca és per ser una autèntica meca del fut- bol. Fins i tot als qui la pilota no els faci ni fred ni calor i no sàpiguen ni un borrall del que és un fora de joc, no podran evitar quedar fascinats per l’autèntica passió que es viu per l’esport rei. El pedigrí és innegable: aquí va néixer la primera lliga de futbol del món, fundada el 1888 a The Royal Hotel, i tenen The National Football Museum, el més gran del món dedicat a aquest esport. Per cert, molt recomanabl­e per als que viatgin en família, ja que hi trobaran un munt de jocs interactiu­s, que solen entusiasma­r els nens.

Tots els barris estan plens de pubs i locals on se segueix amb fervor cada partit i on qualsevol es pot sumar a l’ambient, com les populars Tib Street Tavern, Black Dog Ballroom i The Courtyard. També hi ha carrers i estàtues dedicats a futboliste­s. La més fotografia­da és la que recorda la Holy Trinity: els pilotes d’or George Best, Denis Law i Bobby Charlton. Fins i tot, hi ha un establimen­t tematitzat en el món de la pilota, l’Hotel Football, amb un camp per jugar a futbol sala a la terrassa, un Cafe Football amb pantalles gegants i coixins amb el lema Dreaming of Victory. No cal dir que, quan hi ha partit, els preus es dupliquen. Tota aquesta febre gira, sobretot, al voltant dels dos grans equips de la ciutat, els arxirivals Manchester United i Manchester City. El primer, autèntic rei de reis, va néixer com un humil equip d’empleats de la companyia de trens, i ara és un dels que generen més diners i passions de tot el planeta. Juga al mític Old Trafford, batejat com a Teatre dels Somnis, una altra visita imprescind­ible per als aficionats, que per als tours hauran de passar per taquilla, però, en canvi, poden visitar la sala de trofeus dels Diables Rojos gratuïtame­nt. Una de les coses que més impression­en de la visita és el rellotge que marca el dia i l’hora de l’accident d’avió en què, l’any 1958, van perdre la vida diversos jugadors del primer equip.

Pel que fa al City, revitalitz­at els darrers anys, és sobretot l’equip de Pep Guardiola, que s’ha convertit, des que va aterrar a la ciutat, en una celebri-

Tast,

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain