La Vanguardia - Què Fem

Dona contra dona

- ENRIC ROS

Yorgos Lanthimos ha decidit apartar-se del seu univers habitual i, sorprenent­ment, això li ha permès signar una de les seves millors obres. L’autor de Canino confirma la maduresa com a cineasta amb un film d’època acarnissat i luxuriós, que metabolitz­a de manera brillant l’herència de Stanley Kubrick o Tony Richardson.

La favorita és un relat d’amistats perilloses, que narra l’enfrontame­nt entre dues dones, Lady Sara ( Rachel Weisz) i la criada Abigail ( Emma Stone), per convertir-se en la mà dreta de la reina Ana, a qui interpreta una esplèndida Olivia Colman. El guió, de Deborah Davis i Tony McNamara, actua- litza amb gosadia els codis de la novel·la llibertina a l’estil de Fanny Hill. S’hi afegeix un relat tumultuós de lluita pel poder, en el qual se succeeixen les pujades fulgurants i les caigudes vertiginos­es. La feble salut de la reina i el seu comportame­nt capritxós i irritat es converteix­en en la metàfora perfecta de la decadència moral i política de l’Antic Règim. Weisz interpreta a la perfecció la figura vampírica que controla la cort, i Stone l’arribista ingènua que resulta ser més perillosa del que es podia esperar.

Ben aviat comença un interessan­t joc de suplantaci­ons i rivalitats entre totes dues dones, marcat pels diàlegs vertiginos­os –gairebé a ritme de screwball comedy–, que combinen la lloança ditiràmbic­a amb la cruesa del llenguatge de carrer contempora­ni.

La cort en ull de peix

Lanthinos filma aquesta combinació de drama catàrtic i òpera bufa amb un deliciós barroquism­e visual, que treu suc de recursos arriscats, com els plans generals amb objectius d’ull de peix o les brusques panoràmiqu­es que sovint serveixen per definir el joc de tensions entre els personatge­s. El que comença com un aparent exercici d’estil s’acaba convertint en una peça mestra sobre l’amor i la rauxa, sobre la voluntat de poder i la lluita de classes, que Lanthimos filma com ho fan els grans cineastes.

LA FAVORITA

●●●● ●

DIR.: YORGOS LANTHIMOS. GÈNERE: COMÈDIA DRAMÀTICA. INT.: OLIVIA COLMAN, EMMA STONE, RACHEL WEISZ, NICHOLAS HOULT. PAÍS: REGNE UNIT. ANY: 2018. DUR.: 121 MINUTS.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain