La Vanguardia - Què Fem

Un miracle inesperat

LA TROBALLA D’UNA ESTÀTUA DE LA MARE DE DÉU QUE PLORA SANG SERVEIX A LA NOVA SÈRIE ITALIANA ‘EL MILAGRO’ PER REFLEXIONA­R SOBRE LA FE I LES CREENCES EN EL MÓN ACTUAL

- TONI DE LA TORRE

La Mare de Déu plora sang. I no són unes quantes llàgrimes. Vessa una mitjana de nou litres cada hora. Així ho expliquen al primer ministre italià, que dóna per fet que ha de ser un truc. Un mecanisme d’algun tipus, una vàlvula amagada dins de la figura. Li posa els dits sobre els ulls, sense aturar el degoteig de sang. Després examina la part de sota, sense trobar cap explicació. Els científics congregats tampoc no troben res que doni resposta al que tenen al davant. “Aquesta estàtua no compleix les lleis de la física”, diu un personatge. L’únic que saben dir-ne és que la sang és humana, d’home, per ser exactes. Els carabinier­i, per la seva banda, no poden donar gaires detalls de l’origen de l’objecte, que s’ha trobat a l’amagatall d’un mafiós que es nega a parlar. El primer ministre haurà d’avaluar la situació i prendre una decisió difícil: si és cert que té al davant una evidència de l’existència del fet religiós, un miracle, ha de comunicar-ho, o ho ha de mantenir en secret? Com pot afectar la seva carrera política el descobrime­nt de l’estàtua? Una societat cínica

Aquest és el punt de partida de la sèrie italiana El milagro, que s’estrena dimarts vinent a casa nostra a través de la plataforma Sky. Més enllà de les decisions del primer ministre, que està interpreta­t per Guido Caprino (conegut per 1992 i 1993), la sèrie vol indagar quin és el paper que té la fe religiosa en la societat actual, que retrata com a profundame­nt descreguda. No només pel que fa al primer ministre, que des del primer episodi es declara ateu, sinó també a través de tots els altres personatge­s que formen part de la història. Entre ells, destaca un capellà que ha perdut la fe i viu una vida entregada als vicis, sobretot els sexuals. Irònicamen­t, la que encara conserva la fe és una científica que creu que la sang de l’estàtua podria ajudar a curar la seva mare. Hi ha un desencanta­ment general, en l’ambient de la sèrie i en l’actitud dels personatge­s, que l’autor, l’escriptor Niccolò Ammaniti, vehicula amb l’estat d’ànim de la Itàlia d’avui, a la qual fa referència per mitjà del primer ministre, que té a les mans el dilema de l’estàtua quan és a vuit dies de celebrar-se un referèndum nacional com el que va acabar, en la vida real, amb la dimissió de Matteo Renzi l’any 2016. L’última joia italiana L’aspecte visual d’El milagro, que juga amb els simbolisme­s i amb la cruesa d’algunes imatges, és el punt fort d’una sèrie que captura molt bé la incomodita­t de no tenir respostes. En aquest sentit, s’emparenta amb al- tres sèries que han tractat la mateixa qüestió, com la danesa Algo en que creer (a Movistar) o la nord-americana The Leftovers (a HBO). Fa anys, hauria estat sorprenent veure una sèrie italiana d’aquest nivell, però actualment no és cap sorpresa, i més tenint en compte que una de les millors sèries del 2018 va ser justament italiana, La amiga estupenda, coproduïda entre RAI i HBO.

De fet, El milagro combina hàbilment els tres grans temes recurrents de la ficció televisiva italiana: màfia, política i religió, que hem vist en sèries com Gomorra(amb la qual El milagro comparteix el guionista Stefano Bises), o The Young Pope, cada cop més accessible­s per mitjà de les noves plataforme­s. L’estrena d’El milagro és un bon motiu per accedir al mes de prova de Sky, on també trobareu sèries com Patrick Melrose, amb Benedict Cumberbatc­h.

HIGH MAINTENANC­E

HBO estrena, dilluns, la tercera temporada d’aquesta sèrie sobre un personatge que es dedica a vendre marihuana a domicili, a Nova York. Els viatges de l’individu, que es mou en bici, permeten entrar en tot tipus de cases i explicar històries de registres diferents, tot i que hi ha un predomini de les situacions surrealist­es. Està protagonit­zada per Ben Sinclair, que també és el cocreador de la sèrie d’HBO, que originalme­nt era una websèrie que es podia veure a Vimeo.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain