La Vanguardia - Què Fem

“Ara era el moment d’aturar-se i agafar aire”

PARLEM AMB FERRAN BAUCELLS DEL NOU DISC DE LA BANDA CATALANA

- ORIOL RODRÍGUEZ

Ran Ran Ran és un dels noms que cal seguir de la nostra escena musical. Projecte d’indie folk de gamma alta, els barcelonin­s treien, l’octubre passat, Ran de mar, un dels millors discos que es van publicar a Catalunya el 2018. El cantant i guitarrist­a Ferran Baucells i el bateria Jordi Farreras, tàndem a què en directe se’ls acostumen a unir Martina Borrut (que ja surt a les fotos promociona­ls com a membre oficial del grup) i Valentí Adell, presenten dijous vinent, a la sala Heliogàbal, una nova col·lecció de temes.

Si, com acostumàve­u a dir, L’hereu (2017) era un disc de fugida, què és aquest Ran de mar (2018)? Sí, L’hereu era un disc de fugida. Però no podem estar fugint sempre. Diria que el darrer tema, Quan davalla l’estiu, representa aquest final de l’escapada i ja connecta amb la idea del nou disc. Ara era el moment d’aturar-se, arribar ran de mar, veure com belluga l’aigua i tornar a agafar aire. Voleu escoltar les cançons d’aquest grup? Seguiu les instruccio­ns que detallem al sumari!

En comparació amb L’hereu, Ran de mar és un disc que va més enllà.

L’hereu tenia l’objectiu d’explicar una història. Amb el nou disc, tornem al concepte habitual de cançons independen­ts, amb molta més llibertat. Amb en Jordi comentem que les cançons de Ran de mar són més denses musicalmen­t i potser s’ha transmès en les lletres, també. Acostumo a escriure-les en un parell de teteries de Barcelona que m’agraden molt, potser això hi ha tingut a veure, o potser és que ens anem fent grans [riu].

Hi ha cap músic, grup o disc que us hagi influencia­t a l’hora de compondre aquest nou disc?

Hi ha un nom que em té molt obsessiona­t: Sufjan Stevens. Però no crec que a l’hora de compondre pugui considerar-lo una influència. És un tòpic, suposo, però quan fas una cançó intentes no tenir uns referents musicals concrets, almenys no de manera conscient. Però, i potser em contradic, en aquest disc hem cuidat molt el so de les guitarres, i quan el gravàvem estava molt enganxat al darrer disc de Real State.

Hi ha un tema que es titula Guerra & Pau. La literatura també és una influència? Tant per a en Jordi com per a mi, hi ha moltíssim cinema i llibres que ens han marcat. Guerra & Pau és òbvia, però no només com a llibre, sinó, en el meu cas, com a assumpte pendent, perquè feia anys que estava amb el llibre i amb la cançó. Hi ha molts autors, Carrère, Zweig, Foster Wallace… La veritat és que llegir m’és inspirador, a l’hora de trobar idees que acaben sortint en cançons o donant-los títol. Diria que el cinema de Kore-Eda és molt inspirador, també. I el còmic també, però encara no he trobat la manera de connectar-lo amb alguna cançó.

Indie rock

En el passat líder de projectes de la rellevànci­a en l’escena indie d’Australian Blonde i La Costa Brava, Francisco Nixon se suma al cicle de concerts acústics de la sala del barri de Gràcia. ALMODOBAR. GRASSOT, 36. TEL.: 932 07 38 55. METRO: JOANIC (L4). HORA: 21H. PREU: 7€ ANTICIPADA, 10€ A TAQUILLA. • Entradium.com

LENDAKARIS MUERTOS Punk

Els navarresos, des de fa anys un dels puntals del punk estatal, desplegara­n a l’Apolo tot el seu arsenal d’himnes accelerats, impius i sulfurosos. APOLO. NOU DE LA RAMBLA, 113. TEL.: 934 41 40 01. METRO: PARAL·LEL (L2, L3). HORA: 19H. PREU: 12€ ANTICIPADA, 15€ A LA TAQUILLA. • Lendakaris.com

PETRÓLEO Indie rock

El popular humorista Ignatius Farray presenta el projecte musical ‘Petróleo’, banda de postpunk irreverent a l’estil de Pere Ubu, PIL o Derribos Arias. RAZZMATAZZ. ALMOGÀVERS, 122. TEL.: 933 20 82 00. METRO: MARINA (L1). HORA: 24H. PREU: 13€ ANTICIPADA, 18€ A TAQUILLA. • Salarazzma­tazz.com

SCARLETS & THE FEMME SOUL BAND ADAMO Chanson, cançó melòdica

Tot un clàssic de la chanson i la cançó melòdica, Salvatore Adamo torna per participar en el Festival Mil·lenni. Una vetllada al Palau de la Música per reviure tots els seus èxits. PALAU DE LA MÚSICA CATALANA. PALAU DE LA MÚSICA, 4-6. TEL.: 932 95 72 00. METRO: URQUINAONA (L1, L4). HORA: 21H. PREU: ENTRE 18€ I 72€. 15% DE DESCOMPTE.

Entradasde­vanguardia.com

ARCHITECTS Metalcore

 ??  ?? Ran Ran Ran visiten l’Heliogàbal de Gràcia aquest dijous.
Ran Ran Ran visiten l’Heliogàbal de Gràcia aquest dijous.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain