La Vanguardia - Què Fem

Made in Dublin

-

SAMUEL BECKETT

L’autor de ‘Tot esperant Godot’ és un dels quatre Nobel de literatura nascuts a Dublín. Com en el cas de Joyce, però, Beckett va viure la majoria de la seva vida lluny dels carrers de la ciutat. Va unir-se a la resistènci­a durant la Segona Guerra Mundial, va escriure gran part de la seva obra en francès i està enterrat a Montparnas­se. A Dublín queda el record del seu pas pel Trinity College i pel Foxrock, el suburbi on va néixer l’escriptor.

OSCAR WILDE

Una original estàtua al Merrisson Square Park recorda la figura de Wilde, un dels noms propis de la història artística de la capital. Autor d’una obra prolífica i conegut per l’actitud bohèmia i irreverent, també va passar per les aules del Trinity. Si volem acostar-nos a la

de l’escriptor, podem visitar la casa on va néixer i créixer, al centre de la ciutat.

WILLIAM BUTLER YEATS

Fundador de la National Literary Society irlandesa i senador, la trajectòri­a de Yeats, poeta i dramaturg, va estar sempre estretamen­t vinculada a la vida política i cultural del país. També guanyador del Nobel de literatura, és un dels màxims representa­nts del renaixemen­t de la literatura irlandesa moderna. Una placa commemorat­iva recorda la seva casa natal a Sandymount, on va escriure gran part de la seva obra. sos del llibre prenent una típica pinta de cervesa irlandesa. És imprescind­ible, però, la Martello Tower, l’indret on comença la novel·la i seu actual del Museu de James Joyce. Situada a Sandycove, als afores de Dublín, presenta manuscrits i objectes personals de l’artista. Malgrat que la seva relació amb la tradiciona­l i a vegades tancada Irlanda no va estar exempta de turbulènci­es, l’obra de Joyce

La zona de Temple Bar concentra els locals d’oci de la ciutat: música, cervesa Guinness i literatura. està lligada com poques a la seva ciutat natal. I, és clar, no cal haver llegit l’Ulisses per gaudir plenament d’aquest interessan­t recorregut.

Trinity College i Book of Kells

Les atraccions del Dublín literari, però, no s’acaben amb Joyce. Bibliotequ­es i llibreries històrique­s ens ofereixen indrets amb encant i mística. Segurament la més cèlebre és la biblioteca del Trinity College, la universita­t més antiga de Dublín, una institució que ha vist passar per les seves aules figures com Samuel Beckett i Oscar Wilde. Guarda més de 300.000 volums, els més antics dels quals es troben a l’espectacul­ar Long Room (‘ habitació llarga’), amb més de 65 metres de llargada i on els llibres ocupen prestatger­ies en dos nivells. La joia de la biblioteca és, sens dubte, el Book of Kells, un text en llatí dels quatre evangelis que data del segle Una atracció també interessan­t són llibreries com l’Ulysses Rare Books, que té edicions rares i exclusives d’autors irlandesos, o The Winding Stair, que barreja vo- lums nous i vells en un local encantador a prop del riu Leffey.

Museus i festivals

La profusa creativita­t dublinesa també ha quedat plasmada en diversos museus i galeries. El més destacat és el Museu dels Escriptors de Dublín, que exposa molts elements de la tradició literària de la ciutat. Conté una primera edició del Dràcula de Bram Stoker, el telèfon de Samuel Beckett, premi Nobel de literatura el 1969, i cartes, retrats i llibres d’altres fills cèlebres de la ciutat.

D’altra banda, a la primavera comença la temporada de festivals literaris. Fins que arriba l’hivern, omplen la ciutat d’actes, conferènci­es i espectacle­s d’arreu del món i atreuen més de 3.000 visitants. En són un exemple el festival Mountains to the Sea, que se celebra al març, el Festival Internacio­nal de Literatura, que té lloc al maig, i el Festival Literari de Dublín, que se celebra al novembre.

La meca dels pubs

I qualsevol ruta per Dublín seria incompleta sense una vi- sita als seus emblemàtic­s pubs. La creença popular manté que n’hi ha més de mil per tota la ciutat i que han desenvolup­at una idiosincrà­sia particular que els fa únics i irrepetibl­es. La gent s’hi reuneix, canta (també és freqüent que hi hagi música en directe) i hi abunda l’emblemàtic­a cervesa Guinness. Però els pubs dublinesos també han funcionat com a centres literaris urbans, especialme­nt durant la primera meitat del segle

Un dels millors testimonis d’aquesta activitat és el Bewley’s, a Graffton Street, un indret perfecte per llegir amb tota tranquil·litat. Al llarg dels anys, aquest cafè tradiciona­l ha servit a alguns dels principals artistes de la ciutat, des de Joyce fins a Yeats, passant per Kavanaugh, per posar en comú idees i inspirar-se. A l’antiga sala de l’establimen­t, podrem gaudir d’una curta obra de teatre.

Plena de contrastos, bulliciosa i accessible, la ciutat de Dublín promet connectar els visitants amb un increïble passat literari a cada pas, tant si segueix l’estela de Leopold Bloom com si no.

LA BIBLIOTECA DEL TRINITY COLLEGE, LA UNIVERSITA­T MÉS ANTIGA DE DUBLÍN, HA VIST PASSAR PER LES SEVES AULES FIGURES LITERÀRIES COM SAMUEL BECKETT I OSCAR WILDE

 ??  ??
 ??  ?? fififigura
fififigura
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain