La Vanguardia - Què Fem

La fórmula Von Trier

- ENRIC ROS

En Jack (Matt Dillon) és un assassí en sèrie despietat que comet crims des de fa una desena d’anys. Lars von Trier ja té seixanta-dos anys, però –com el Michel Houellebec­q de Serotonina– conserva intactes les ganes d’exercir d’enfant terrible. El director confessa que el diverteix saber que hi ha persones que odien les seves pel·lícules. Aquest film s’ha dissenyat per provocar les habituals reaccions viscerals, de rebuig o adhesió, però, en el fons, confirma que el seu estil ha esdevingut gairebé clàssic. La casa de Jack compleix tots els requisits necessaris per ser un film de Lars von Trier: un protagonis­ta pertorbat, dosis considerab­les de sexe i violència (sobretot, violència), una combinació d’esteticism­e i voluntària lletjor, un to clar d’al·legoria o rondalla moral postmodern­a, l’aparició disruptiva de temes coneguts de música popular (com el clàssic del rhythm & blues Hit the Road Jack, que sona als crèdits finals) i la inevitable coartada intel·lectual (que evoca l’imaginari de La divina comèdia).

El gran arquitecte del mal

La cinta segueix un psicòpata d’aspecte paròdic (interpreta­t per un notable Matt Dillon, més crepuscula­r que mai), un enginyer que somiava a ser arquitecte (o potser El Gran Arquitecte) amb un evident trastorn obsessiu compulsiu. Això es combina amb un diàleg en off (fins que arribem a la darrera part) entre el protagonis­ta i un altre personatge, amb un nom ben revelador, que interpreta Bruno Ganz (l’elecció del suís probableme­nt té a veure amb el seu vessant angèlic, desenvolup­at amb Wim Wenders), i amb diversos soliloquis malaltisso­s i cultistes que mesclen l’arquitectu­ra, la música de Glenn Gould i l’imaginari de William Blake.

Durant anys, Von Trier va filmar el martirolog­i de dones superviven­ts. Ara, més aviat, ens mostra un home monstruós que sembla el producte d’una societat deshumanit­zada. Com Dante i Virgili, el danès ens arrossega a un infern molt semblant al món que ja coneixem.

LA CASA DE JACK

●●●● ●

DIR.: LARS VON TRIER. GÈNERE: DRAMA. INT.: MATT DILLON, BRUNO GANZ, UMA THURMAN, RILEY KEOUGH, SOFIE GRÅBØL, SIOBHAN FALLON. PAÍS: DINAMARCA. ANY: 2018. DUR.: 150 MINUTS.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain