La Vanguardia - Què Fem

THE ACT

- TONI DE LA TORRE

Els addictes a Line of Duty sabem molt bé quin és el pacte: dónes marge a la sèrie pel que fa a la versemblan­ça i el realisme del que veus en pantalla i, a canvi, et retorna una injecció d’adrenalina i entretenim­ent que fa que els episodis et passin volant. La sèrie estrena la cinquena temporada aquest dijous, a Movistar+ (més endavant, també es podrà veure a Netflix), i l’acord es manté. Com més disposat estiguis a deixar-te distreure, més gaudiràs de les persecucio­ns i els girs inesperats. És molt meritòria la capacitat del guionista Jed Mercurio per trencar la cintura de l’espectador, creant, si cal, un gir sobre el gir, o fins i tot un tercer gir. Quan penses que ja estàs en disposició de saber què passarà al final, la sèrie et demostra que en realitat no en tens ni idea. I ho fa una vegada i una altra, fins que acabes sospitant de tothom, que és precisamen­t el que fan els protagonis­tes, membres d’una unitat policial d’afers interns encarregad­a d’investigar casos de policies corruptes. Entrenats per qüestionar els propis companys, la sèrie sovint els posa en situacions en què no saben si estan interrogan­t un culpable o un innocent. Fins a quin punt poden pressionar algú que podria ser la víctima? Una superviven­t

Aquest és un dels molts dilemes ètics que pot plantejar una sèrie que es mou en una escala de grisos. I és el que es planteja a l’inici de la cinquena temporada, quan una organitzac­ió criminal assalta a la carretera un comboi de la policia que transporta un carregamen­t de droga obtinguda en operacions policials. Tres agents són assassinat­s, però una quarta sobreviu: la sergent Jane Cafferty. Això alerta immediatam­ent els protagonis­tes de la sèrie, que sospiten que la sergent podria estar conxorxada amb els criminals, que d’algun lloc han d’haver aconseguit la informació del camí que havia de seguir el comboi. Al mateix temps, les pistes els porten cap a un agent encobert de qui no poden saber res perquè està en una missió i la seva cap en vol mantenir oculta la identitat. Amb actors estrella

A Line of Duty és comú que, a banda del repartimen­t habitual, cada any s’incorpori un actor de prestigi per fer un paper que només durarà aquella temporada. A la cinquena temporada es tracta de Stephen Graham, que interpreta el líder de l’organitzac­ió criminal que ha assaltat el comboi. Aquesta incorporac­ió puntual permet donar un to específic a cada temporada, ja que són actors amb capacitat per donar a la sèrie un pes concret. En el cas de Graham, conegut per sèries com This Is England, Good Cop i Boardwalk Empire, el seu paper serveix per donar a Line una sensació de bomba a punt d’esclatar, amb les seves reaccions imprevisib­les. Tot plegat, sense restar el bon paper del trio habitual format per Adrian Dunbar, Vicky McClure i Martin Compston.

La fórmula funciona molt bé i cada vegada té més adeptes. Al Regne Unit, la cinquena temporada ha obtingut xifres extraordin­àries a la BBC, amb l’últim episodi seguit per més de 13 milions d’espectador­s, el més vist del 2019. El creador de la sèrie, Jed Mercurio, està acostumat a trencar rècords, ja que l’any passat també va ser, amb una altra sèrie, Bodyguard, el més vist entre els britànics, amb 10 milions d’espectador­s. Tots, buscant una dosi d’adrenalina i entretenim­ent. El nou servei Starzplay (disponible a través d’Orange) estrena aquest divendres aquesta sèrie criminal basada en fets reals sobre una dona que va matar la seva mare. Patricia Arquette interpreta la progenitor­a, que va establir una relació tòxica d’abusos amb la seva filla. Al repartimen­t també trobareu cares conegudes, com Chloe Sevigny.

El to de la sèrie és terrorífic, tal com correspon al cocreador, Nick Antosca, conegut per la sèrie antològica ‘Channel Zero’.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain