La Vanguardia - Què Fem

El temps que ja havia vingut

BELBEL I PRIESTEY PROVOQUEN UN ‘DÉJÀ VU’ ESCÈNIC I LA PERLA 29 TRANSFORMA LA BIBLIOTECA DE CATALUNYA EN HOTELET

- RAMON OLIVER

Sou d’aquelles persones que aspiren a viure intensamen­t ancorades en el present, preveient alhora al màxim com serà el futur i tenint sempre molt en compte les lliçons del passat? Doncs aneu-vos fent a la idea que potser aquesta divisió imaginària que establim entre present, futur i passat és completame­nt il·lusòria, i que el temps en realitat no segueix en absolut l’ordre cronològic que li atribuïm.

Una percepció que, vista amb ulls contempora­nis, tenim força més assimilada que quan la va començar a defensar, fa cosa d’un segle, el soldat, enginyer i filòsof J.W. Dunne, convençut, alhora, del caràcter precogniti­u dels somnis. I una relativita­t que l’autor J.B. Priestley –mestre inqüestion­able del teatre britànic del segle i gran admirador de les teories de Dunne– va visualitza­r també als escenaris amb les seves aclamades Time Plays, entre les quals es troba l’obra que ara dirigeix Sergi Belbel. O aquella altra sensaciona­l El temps i els Conway,

Al plàcid interior d’aquesta pensió de l’Anglaterra dels anys trenta, la sensació de ‘déjà vu’ serà constant. en què l’acció comença amb una reunió familiar el 1919, fa un salt desolador de divuit anys cap al futur en iniciar-se el segon acte i, en el tercer, torna cap a un escenari inicial que ja no podem veure amb els mateixos ulls.

Es pot aturar la tragèdia?

Priestley també és, per cert, l’autor de la cèlebre Truca un inspector que va dirigir al Goya de manera notable Josep Maria Pou. I en la qual el misteriós inspector del títol es presenta a una llar molt benestant per tal d’investigar una mort amb molts culpables; només al final d’aquest text que ens recorda alhora el pensament polític d’un autor que sempre es va situar molt a l’esquerra, defugint la demagògia, sabrem que en realitat l’inspector estava anunciant allò que encara no havia esdevingut.

Una mica com ho farà també un dels hostes de la pensió rural en què transcorre l’acció d’aquesta altra

 ?? FOTO: BITO CELS ??
FOTO: BITO CELS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain