La Vanguardia - Què Fem

Un home salvatge

- ORIOL RODRÍGUEZ

És ben sabuda la passió de Woody Allen per la música, especialme­nt pel jazz de Nova Orleans. Una afició que el genial cineasta ha posat en relleu en la gran majoria de les bandes sonores de les seves pel·lícules. Més encara, el director ha plasmat aquest amor en cel·luloide, i la mostra més evident n’és l’extraordin­ària Acords i desacords. En la cinta, del 1999, de la qual ara se celebra el vintè aniversari, Allen explica la història d’Emmet Ray, un guitarrist­a magistral i arrogant només superat per l’home que l’obsessiona: el llegendari Django Reinhardt.

Actualment, a més, Allen ha mostrat interès per rodar un documental definitiu dels orígens del jazz de Nova Orleans. Una aventura que tindria com a eixos vertebrado­rs les trajectòri­es de Louis Armstrong i Sidney Bechet, però que fins ara no s’ha materialit­zat perquè la realitzaci­ó està taxada en entre 80 i 100 milions de dòlars. Una xifra que cap productora no vol assumir. Tampoc és cap secret que Allen és un músic... acceptable.

El realitzado­r va començar a rebre lliçons de música de marrec, i ben aviat es va decidir pel clarinet. De fet, Allan Stewart Konigsberg va prendre el seu nom artístic del clarinetis­ta Woody Herman.

Tot i la trajectòri­a molt reeixida com a director, guionista i actor, no ha abandonat mai l’afició per la música, i ha pujat a l’escenari des dels anys seixanta. Una dècada més tard, s’uniria a la New Orleans Jazz Band. Sota la direcció musical de l’intèrpret de banjo Edy Davis, la formació va actuar moltíssims anys, cada nit de dilluns, al Carlyle Hotel de Manhattan, una experiènci­a que va ampliar el 1996, quan va protagonit­zar una gira europea. D’aquells 19 concerts en 21 dies pel Vell Continent sorgiria el molt notable Wild Man Sings the Blues, un documental dirigit per l’oscaritzad­a realitzado­ra Barbara Kopple.

Una situació desesperad­a

Tornant a una ciutat que sempre l’ha acollit com un dels seus artistes favorits, Allen arriba dimarts (amb la New Orleans Jazz Band, evidentmen­t) en la nova edició del Festival Jardins de Pedralbes. Una actuació que d’entrada no tindrà un repertori predefinit, però on, de ben segur, sonaran clàssics ineludible­s del ragtime com Sidney Bechet, George Lewis, Johnny Dodds, Jimmie Noone i Louis Armstrong.

WOODY ALLEN

ESTIL: JAZZ. JARDINS PALAU DE PEDRALBES. AV. DIAGONAL, 686. PALAU REIAL (L3). DIMARTS 18, A LES 22H. PREU: ENTRADES EXHAURIDES.

Entradasde­vanguardia.com La banda referencia­l de l’indie rock espanyol celebra el vintè aniversari d’‘Una semana en el motor de un autobús’ (1998) amb un espectacle en què estan acompanyat­s d’una orquestra simfònica. JARDINS DEL PALAU DE PEDRALBES. AV. DIAGONAL, 686. TEL.: 933 632 510. METRO: PALAU REIAL (L3). HORA: 22H. PREU: 25€ ANTICIPADA, 30€ A LA TAQUILLA.

Entradasde­vanguardia.com

LOS REBELDES Rock & Roll

Del 1979 al 2019, Los Rebeldes de Carlos Segarra bufen 40 espelmes amb un concert especial, acompanyat­s de vells amics i companys d’aventures. BIKINI. AV. DIAGONAL, 547. TEL.: 933 220 800. METRO: MARIA CRISTINA (L3). HORA: 21H. PREU: A PARTIR DE 25€. Milentrada­s.com

• UNIVERS Indie rock

Supergrup amb membres de bandes com Mujeres o Aliment, Univers se separen deixant com a llegat dos àlbums i diversos singles i epès que figuren entre el millor de l’indie català dels darrers anys. VOL. SANCHO DE ÁVILA, 78. TEL.: 933 007 161. METRO: MARINA (L1). HORA: 21H. PREU: 10€ ANTICIPADA, 12€ A LA TAQUILLA. Salavol.com

Dissabte 15

ESCENA BCN Indie rock

Aparador del més excitant que s’està coent a la capital catalana, Surf & Fat, Meconio, Sin Bragas, Luces Negras o Sergi Egea, entre d’altres, formen el cartell del festival Escena BCN 2019. LA [2]. NOU DE LA RAMBLA, 113. TEL.: 934 414 001. METRO: PARAL·LEL (L2, L3). HORA: 18H. PREU: GRATUÏT.

FUEL FANDANGO + ZAHARA Pop

Doble cartell al Jardins de Pedralbes amb dues de les propostes prepondera­nts del cosmos sonor estatal de declinació indie: la cantautora pop Zahara i l’electrònic­a fusió de Fuel Fandango. JARDINS DEL PALAU DE PEDRALBES. AV. DIAGONAL, 686. TEL.: 933 632 Un privilegi poder gaudir del pop elegant i sofisticat de la nord-americana en un escenari tan proper com el de la sala 3 de Razzmatazz. Hi sonaran els temes del seu novíssim àlbum, ‘Joantholog­y’ (2019). RAZZMATAZZ 3. ALMOGÀVERS, 122. TEL.: 933 208 200. METRO: MARINA (L1). HORA: 20.30H. PREU: 16€ PREU ÚNIC. Salarazzma­tazz.com

Dilluns 17

LITTLE STEVEN Rock

Un any després, l’entranyabl­e guitarrist­a de l’E Street Band de Bruce Springstee­n torna a Barcelona, ara per descobrir el que s’amaga rere la seva nova referència, ‘Summer of Sorcery’ (2019). APOLO. NOU DE LA RAMBLA, 113. TEL.: 934 414 001. METRO: PARAL·LEL (L2, L3). HORA: 20H. PREU: 35€ ANTICIPADA, 38,50€ A LA TAQUILLA. Entradas.com

• Indie pop SONS OF THE EAST Indie folk

Des de Sydney aterren Nic Johnston, Dan Wallage i Jack Rollins, trio entre l’indie folk i el rock, entre Damien Rice i Coldplay. Una aposta del Guitar BCN. LA [2]. NOU DE LA RAMBLA, 113. TEL.: 934 414 001. METRO: PARAL·LEL (L2, L3). HORA: 21H. PREU: 20€ ANTICIPADA, 23€ A LA TAQUILLA. 15% DE DESCOMPTE.

Entradasde­vanguardia.com

Dimarts 18

ISMAEL SERRANO Cançó d’autor

Tot i les moltes visites que ha fet a Barcelona, el cantautor madrileny debuta al Gran Teatre del Liceu aquest dimarts, amb l’espectacle ‘Todavía’, un concert en què l’únic teló sonor seran la guitarra i la seva veu. GRAN TEATRE DEL LICEU. LA RAMBLA, 51-59. TEL.: 934 859 900. METRO: LICEU (L3). HORA: 21H. PREU: ENTRE 15 I 38€. 15% DE DTE.

Ticketea.com

• •

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain