La Vanguardia - Què Fem

Entre Pasolini i Houellebec­q

-

Linde és la protagonis­ta d’aquest drama intimista amb tocs brillants de comèdia moral, signat per l’actor i director Jacek Borcuch, que aconseguei­x embastar subtilment un reguitzell de temes: el racisme i el rebrot del nacionalis­me a Europa, la por cerval al terrorisme, les reaccions acarnissad­es i maniquees en l’era de les xarxes socials, el difícil paper dels intel·lectuals en el nostre present i, fins i tot, l’hedonisme sexual en la maduresa. La sempre solvent Krystyna Janda (recordada per les seves col·laboracion­s amb Andrzej Wajda) interpreta, sense esforç aparent, la poeta de personalit­at exuberant i rebel que, després d’un traumàtic atemptat a Roma, etziba un discurs poc confortabl­e que produeix una sèrie de malentesos.

Significat­ivament, Linde és comparada amb un referent intel·lectual com Pasolini i també amb un autor controvert­it d’avui com Michel Houellebec­q. La seva Nèmesi és un inspector de policia que primer es presenta com un rendit admirador i que acaba expressant els clarobscur­s del ciutadà mitjà del present.

El que és bell i el que és sinistre

El film evita els pronunciam­ents morals i la grandiloqü­ència expressiva, apostant per un relat al·legòric i ple de meandres, que a poc a poc va revelant tot el subtext. La bellesa aclaparado­ra del paisatge de la Toscana (contemplat sense l’enervant mirada turística) contrasta amb la mediocrita­t moral d’alguns habitants, que va emergint a mesura que avança el relat. Europa se’ns apareix, un cop més, com un escenari civilitzat i alhora torbador, on es combina la defensa de la llibertat i la possibilit­at inquietant del retorn de l’horror.

UN ATARDECER EN LA TOSCANA

●●● ●●

DIR.: JACEK BORCUCH. GÈNERE: DRAMA. INT.: KRYSTYNA JANDA, ANTONIO CATANIA, LORENZO DE MOOR, ROBIN RENUCCI. PAÍS: POLÒNIA. ANY: 2019. DUR.: 92 MINUTS.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain