La Vanguardia - Què Fem

CASA DE NINES, 20 ANYS DESPRÉS

- RAMON OLIVER

No hi ha en tota la història del teatre un cop de porta comparable amb aquell amb què la Nora deixa darrere marit i fills –i deixa alhora el rol de nineta dels homes per tal de reconèixer-se a ella mateixa–, a l’escena final de Casa de nines. I si teniu en compte que la protagonis­ta de la llegendàri­a obra d’Henrik Ibsen va donar per primera vegada el cèlebre cop de porta el 21 de desembre del 1879, ja us podeu imaginar la polèmica polseguera escandalos­a que va provocar aquesta acció en el moment de l’estrena de l’obra.

Mentre que des dels sectors més propers a un feminisme encara incipient s’aplaudia amb entusiasme la seva decisió, altres sectors més propers al pensament conservado­r es preguntave­n si la Nora s’havia begut l’enteniment, actuant de manera tan irresponsa­ble. Però tant els uns com els altres coincidien en una cosa: la Nora havia emprès un camí ple d’incògnites i dificultat­s. Seria capaç de sortir-se’n? Una pregunta que, per cert, ja va intentar respondre en el seu moment la Premi Nobel austríaca Elfriede Jelinek a Què va passar quan Nora va deixar el seu home, una obra que es va poder veure al TNC dirigida per Carme Portaceli.

Posant els papers en ordre

La resposta de Jelinek, en qualsevol cas, jugava lliurament amb Ibsen modificant també el seu context temporal. Res a veure amb el que ha fet el nord-americà Lucas Hnath amb aquesta altra peça teatral molt aplaudida que l’any 2017 va obtenir vuit nominacion­s als Premis Tony, i que està plantejada gairebé com si fos una seqüela de l’original.

Gràcies a un autor que també ha estat capaç de situar Hillary and Clinton (un dels grans èxits de la cartellera de Broadway) en una realitat paral·lela, ara sí que podrem saber com li van anar les coses DE LUCAS HNATH. DIR.: SÍLVIA MUNT. INT.: EMMA VILARASAU, RAMON MADAULA, ISABEL ROCATTI, JÚLIA TRUYOL. TEATRE ROMEA. HOSPITAL, 51. METRO: LICEU (L3). TEL. 933 015 504. DEL 25/6 AL 28/7. HORARI: DE DT. A DV., 20.30H; DS., 18 I 21H; DG., 18.30H. PREU: 17-28€. Teatrerome­a.cat

a aquesta Nora reencarnad­a en Emma Vilarasau. I si el muntatge de Sílvia Munt, que també forma part de la programaci­ó del Grec, segueix la pauta del text original, ho descobrire­m tenint sempre molt present a l’escenari aquesta porta que la Nora es disposa a travessar en sentit contrari a com ho va fer dues dècades abans. Cosa que implica retrobar-se amb aquelles altres vides –sense anar més lluny, la del marit, Ramon Madaula– que van quedar marcades per la seva decisió. Analitzar les conseqüènc­ies d’aquella decisió en converses que han estat definides per la crítica novaiorque­sa com “agudes, divertides i plenes de maduresa”. I, també, comprovar com sovint els temes legals que creen cadenes difícils de trencar i el pes feixuc del judici social continuen posant pals a les rodes de l’alliberaci­ó personal.

INSTRUMENT­AL

No hi ha cap dubte que James Rhodes ha sabut com posar lletra i música al drama de la seva infància, marcada pels abusos sexuals. La música amb la qual omple les sales de concerts ha demostrat, un cop més, el seu valor terapèutic. I l’escriptura –plena d’un patiment que mostra les ferides encara obertes sense renunciar tampoc a fer ús de l’humor– li ha servit per donar forma narrativa al seu itinerari de guarició. Un itinerari que ara Iván Morales ens presenta en forma de monòleg, interpreta­t pel sempre excel·lent Quim Àvila. TEATRE LLIURE. ESPAI LLIURE. FINS AL 30/6. HORARI: DE DC. A DV., 20.30H; DS., 17.30 I 21H; DG., 18H. PREU: 1223€. 15% DE DESCOMPTE.

Teatrelliu­re.com

Vosaltres també éreu fans de Pornopop, a l’adolescènc­ia? Quina marxa –una marxa alhora ben carregada d’energia reivindica­tiva feminista– que portaven aquelles noies! Qui havia de dir que els acabaria passant el mateix que tan sovint els passa a tants altres grups d’èxit, i que acabarien enviant-ho tot a fer punyetes per culpa d’uns egos estel·lars! Seran capaces de tornar a fer pinya, ara que ja han madurat? Aquest musical de Laia Alberch i Marc Sambola ens ho explicarà. VERSUS GLÒRIES. FINS AL 7/7. HORARI: DE DC. A DS, 20.30H; DG., 19H. PREU: 12€. 20% DE DTE.

Salaversus­glories.cat

 ??  ?? De nou a cinc, a l’oficina passen moltes coses.
De nou a cinc, a l’oficina passen moltes coses.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain